Rusia vrea să trimită militari în Cuba şi în Vietnam. Va redeschide două baze construite de sovietici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia vrea să-şi readucă militarii în Vietnam şi în Cuba, unde dispune de baze construite de sovetici, potrivit unui anunţ făcut vineri de viceministrul Apărării Nikolai Pankov.

„Ne gândim la acest lucru“, a declarat Nikolai Pankov în Duma de Stat, referindu-se la redeschiderea bazelor Lourdes, din Cuba, şi Cam Rahn, din Vietnam.

Rusia şi-a închis staţia radar Lourdes şi baza navală Cam Rahn în 2002.

Potrivit lui Nikolai Pankov, Ministerul rus al Apărării este nevoit „să ia în calcul“ această posibilitate pe fondul răcirii relaţiilor cu Statele Unite şi NATO din cauza conflictelor din Ucraina şi din Siria.

Ministrul vietnamez de Externe nu a răspuns solicitărilor Reuters, în timp ce autorităţile cubaneze, care au început să-şi normalizeze relaţiile cu Statele Unite, nu au putut fi contactate.

image

Baza navală Cam Rahn FOTO cogitasia.com

Staţia Lourdes, deschisă în 1964, după criza rachetelor, a fost mult timp cea mai apropiată bază inamică de teritoriul american.

„Situaţia mondială nu este statică, evoluează. Chiar ultimii doi ani au adus schimbări semnificative în securitate şi în afacerile internaţionale“, a comentat acest anunţ purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Pankov a făcut anunţul şi în contextul răcirii relaţiilor dintre Statele Unite şi Filipine, care ameninţă că se vor reorienta către China sau Rusia.

„Până la urmă aş putea, în timpul mandatului, să rup (relaţiile) cu America. M-aş îndrepta mai degrabă către Rusia sau China. Chiar dacă nu suntem de acord cu ideologia lor, ei respectă oamenii. Respectul este important“, a reacţionat preşedintele filipinez Rodrigo Duterte la criticile aduse la adresa sa de Statele Unite şi ONU pentru uciderea a mii de persoane în campania împotriva consumului şi traficului de droguri.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite