Rusia va organiza o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU „privind încălcările regulilor privind exportul de arme”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a reamintit că în aprilie Moscova își începe președinția în Consiliul de Securitate al ONU.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova. Foto: Arhiva Adevărul
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova. Foto: Arhiva Adevărul

Pe 10 aprilie, delegația rusă va organiza o ședință a Consiliului de Securitate al ONU pe tema riscurilor asociate încălcărilor în domeniul exporturilor de produse militare, a declarat într-o conferință de presă, joi, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, conform agenției ruse de știri TASS.

Ea a reamintit că de la 1 aprilie, Rusia își începe președinția în Consiliul de Securitate al ONU. „Fiind unul dintre evenimentele centrale din această perioadă, delegația noastră plănuiește să organizeze o ședință a Consiliului de Securitate pe 10 aprilie pe tema „Riscuri generate de încălcarea acordurilor privind reglementarea exportului de produse militare”. În condițiile actuale, noi sunt convinși de necesitatea unei analize amănunțite a consecințelor nerespectării obligațiilor contractuale în temeiul așa-zisului către utilizator atunci când furnizează produse militare, precum și de a discuta modalități de contracarare a unor astfel de măsuri distructive”, a spus diplomatul.

Printre alte probleme importante de pe agenda Consiliului de Securitate al ONU din aprilie, vom evidenția aspectele politice și umanitare ale situației din Siria, situația din Yemen, Libia, Mali, regiunea Marilor Lacuri, Haiti și Columbia, precum și ca aşezarea Sahara de Vest”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al FR. Potrivit acesteia, briefing-ul semestrial privind starea lucrurilor în zona de activitate a Misiunii ONU de Administrație Interimară în Kosovo merită o atenție specială.

Rusia, în calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU și de participant responsabil în comunitatea internațională, va depune toate eforturile posibile pentru a asigura activitatea eficientă a acestui organism în interesul soluționării politice și diplomatice a celor mai acute crize și a menținerea stabilității globale”, a subliniat Zakharova.

Ea a spus că pe 25 aprilie, ministrul rus de externe Serghei Lavrov va prezida o dezbatere deschisă la nivel ministerial în Consiliul de Securitate al ONU privind soluționarea situației din Orientul Mijlociu. „O serie de evenimente vor avea loc în cadrul mandatului din aprilie al ciclului de raportare al Consiliului de Securitate al ONU. În special, dezbaterile trimestriale deschise la nivel ministerial privind reglementarea Orientului Mijlociu sunt programate pentru 25 aprilie. De asemenea, vor fi prezidate. de ministrul rus de externe Serghei Lavrov”, a spus diplomatul. 

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite