Rusia va găzdui o nouă reuniune de consultări asupra Afganistanului, dar fără participarea talibanilor

0
Publicat:

Rusia va găzdui la Moscova, pe 16 noiembrie, noi consultări asupra viitorului Afganistanului, dar fără prezenţa talibanilor, relatează marţi agenţia EFE.

Rusia va găzdui o reuniune de consultări asupra Afganistanului / Foto: Pixabay
Rusia va găzdui o reuniune de consultări asupra Afganistanului / Foto: Pixabay

„Talibanii nu vor veni, ci doar membrii formatului Moscova'', adică Rusia, China, Pakistan, India, Iran, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Turkmenistan şi Uzbekistan, a declarat reprezentantul special al Rusiei pentru Afganistan, Zamir Kabúlov.

Precedenta reuniune în acest format avut loc tot în capitala rusă, în octombrie 2021, atunci fiind prezentă şi o delegaţie la nivel înalt a talibanilor.

„Formatul Moscova'' a fost iniţiat în anul 2017, când a avut loc prima sa reuniune şi talibanii încă nu preluaseră puterea în Afganistan.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat marţi că talibanii vor fi informaţi în detaliu despre consultările din 16 noiembrie.

„Nu avem niciun secret pe care să-l ascundem reprezentanţilor Afganistanului. Vom informa în detaliu talibanii şi celelalte forţe politice care există acolo'', a dat asigurări Lavrov la o conferinţă de presă comună la Moscova cu omologul său indian Subrahmanyam Jaishankar.

Ministrul rus a remarcat însă că, în pofida eforturilor comunităţii internaţionale de a ajuta poporul afgan pentru stabilizarea situaţiei în ţară şi obţinerea concordiei naţionale, nu se observă progresele aşteptate.

„Încă nu am obţinut rezultatul dorit, deocamdată nu vedem colegii noştri care au acum autoritatea la Kabul avansând suficient de rapid în direcţia pe care au promis-o poporului lor'', a deplâns Serghei Lavrov.

El a precizat că s-a referit astfel în special la „necesitatea consolidării unităţii etno-politice a poporului afgan şi la garantarea caracterului etno-politic incluziv al guvernării''.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite