Rusia: talibanii au pus mâna pe o flotă importantă de elicoptere ruseşti de tip Mi-17

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elicopter Mil Mi-17 FOTO Wikipedia
Elicopter Mil Mi-17 FOTO Wikipedia

Talibanii au pus mâna pe mai bine de 100 de elicoptere de fabricaţie rusă aflate în diferite condiţii de operabilitate, a anunţat şefului companiei exportatoare de stat Rosoboronexporter, relatează The Guardian care citează Interfax.

„Flota de elicoptere pe care o au acolo e una destul de mare, şi anume mai bine de 100 de elicoptere de tip Mi-17”, a spus Alexandr Mikheev, directorul Rosoboronexporter, companie rusă de stat. El a subliniat, însă, că acestea pot deveni curând inoperabile, dacă nu sunt deja, căci necesită „reparaţii, mentenanţă şi piese de schimb”.

Elicopterele militare de transport Mi-17 Hip au fost achiziţionate de SUA pentru dotarea forţelor armate afgane, întrucât sunt mult mai ieftine şi mai uşor de pilotat decât elicopterele americane similare UH-60 Black Hawk. 

Elicopterele Mi-17 sunt varianta pentru export a Mi-8 şisunt produse în fabricile din Kazan şi Ulan-Ude.

SUA au început să achiziţioneze elicoptere Mi-17 în 2005, cumpărând iniţial cel puţin 50 de la exportatorul de stat rus, înainte ca planurile de a mai comanda alte 30 să se lovească de opoziţia Congresului, în 2013.

Pentagonul a făcut însă presiuni pentru ca tranzacţia să meargă mai departe.

„Le folosesc de ani de zile”, a declara atunci în Congres secretarul apărării de atunci, Chuck Hagel, potrivit Washington Post. „Întreţinere uşoară, nesofisticată. O putem obţine destul de repede. Asta doresc ei ”.

În timp ce afganii au preluat tot mai mult din sarcina întreţinerii aeronavei relativ simple, a face rost de  de piese de schimb pe fondul unor relaţii reci între Moscova şi Washington devenise o problemă.

„De îndată ce personalul de service încetează să mai funcţioneze, echipamentul conform standardelor ruseşti devine nefuncţional”, a spus Mikheev.

La începutul lunii au apărut clipuri cu militanţii talibani la bordul unui elicopter Mi-17, însă nu se ştie câte din ele sunt în condiţii de zbor şi deocamdată nu au apărut indicii că talibanii se folosesc de ele în operaţiuni de luptă.

Un raport publicat în luna iulie de SIGAR (inspectorul general special pentru reconstrucţia Afganistanului) arăta că arsenalul armatei afgane cuprindea 56 de astfel de aparate, din care doar 32 erau bune de zbor sau se aflau în ţară.

În ultimii ani, SUA au început să furnizeze Afganistanului aparate Black Hawk, în parte din pricina restricţiilor asupra schimburilor comerciale cu producători şi exportatori ruşi. Totuşi, un număr mic de piloţi afgani au învăţat să le manevreze. În perioada aprilie-iunie, disponibilitatea acestor elicoptere s-a redus la 39%, după ce contractorii americani care le asigurau întreţinerea au fost retraşi din Afganistan.

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite