Rusia și Belarus nu au fost invitate în Germania, la ceremonia dedicată împlinirii a 80 de ani de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial

0
0
Publicat:

Parlamentul Germaniei a decis să nu includă pe lista de invitați ai sedinței speciale din 8 mai 2025 ambasadorii Rusiei și Belarusului, cu ocazia comemorării a 80 de ani de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa.

Evenimentul va fi în sala plenară a Bundestagului. FOTO: EPA
Evenimentul va fi în sala plenară a Bundestagului. FOTO: EPA

Decizia a fost anunțată joi, 17 aprilie, de un purtător de cuvânt al legislativului german, citat de Reuters. Hotărârea subliniază tensiunile existente în Germania, privind modul în care este perceput rolul Rusiei, pe atunci Uniunea Sovietică, în eliberarea Europei de nazism, în contextul în care președintele rus Vladimir Putin a invocat frecvent acest trecut pentru a-și justifica invadarea Ucrainei.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Bundestagului, excluderea ambasadorilor Rusiei și Belarusului a avut la bază o evaluare a guvernului federal german, fără a oferi însă detalii suplimentare. „Această evaluare a dus la neinvitarea ambasadorilor Federației Ruse și Belarusului, printre alții”, a precizat reprezentantul parlamentului.

La ceremonia din sala plenară a Bundestagului vor participa parlamentari germani și reprezentanți ai altor ambasade străine, fără oaspeți oficiali din afara Germaniei.

Ambasadorul Ucrainei a confirmat că va fi prezent și a salutat decizia Berlinului de a nu-l invita pe ambasadorul rus, pe care a numit-o „singura, unica decizie corectă”.

Ministerul rus de Externe a reacționat dur la decizia Germaniei, purtătoarea de cuvânt Maria Zaharova declarând că excluderea diplomaților ruși și bieloruși este o insultă adusă de „moștenitorii ideologici și descendenții direcți” ai celor care au comis crimele regimului nazist.

În ciuda excluderii de la evenimentul de la Berlin, ambasadorul Rusiei în Germania, Serghei Neceaev, a fost prezent miercuri, 16 aprilie, la o ceremonie comemorativă desfășurată la Seelow, în estul țării, locul uneia dintre cele mai sângeroase bătălii purtate de Armata Roșie înainte de căderea Berlinului în mai 1945. La Seelow și-au pierdut viața peste 30.000 de soldați sovietici, printre care și ucraineni și bieloruși.

Rusia

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite