Rusia se pregăteşte pentru al doilea val al exodului de capital

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rubla s-a apreciat în ultimele trei luni, pe fondul scumpirii petrolului. FOTO AP
Rubla s-a apreciat în ultimele trei luni, pe fondul scumpirii petrolului. FOTO AP

După recordul absolut de anul trecut, când ieşirile de capital din Rusia au depăşit 151 de miliarde de dolari, Guvernul de la Moscova anunţă că exodul va continua anul acesta.

Exodul de capital continuă, pe fondul sancţiunilor impuse de SUA şi UE ca urmare a agresiunii ruse din Ucraina. Alte cel puţin 110 miliarde de dolari vor ieşi anul acesta din Rusia, a avertizat joi Ministerul Dezvoltării Economice de la Moscova. Calculele pornesc de la premisa că sancţiunile occidentale vor rămân în vigoare până la sfârşitul anului 2018, transmite „The Moscow Times”. 

„Asta înseamnă că accesul companiilor ruse la pieţele internaţionale de capital va rămâne limitat şi va exista un nivel destul de ridicat al ieşirilor de capital din sectorul privat, pe fondul achitării datoriilor”, se arată într-un raport emis de Ministerul Dezvoltării Economice. 

Restricţiile aplicate de SUA şi UE au tăiat accesul companiilor ruse la finanţare din pieţe. Anul acesta, ele au de rambursat datorii în valoare de 109 miliarde de dolari, conform calculelor Reuters. 

Anul trecut, ieşirile de capital din Rusia au atins un record absolut, valorând 151,5 miliarde de dolari, de aproape trei ori mai mult decât nivelul înregistrat în 2013, conform datelor băncii centrale a Rusiei. 

În primele trei luni ale anului, ieşirile de capital s-au ridicat la 32,6 miliarde de dolari, o scădere semnificativă faţă de trimestrul anterior, când au fost de 72,9 miliarde. Analiştii ruşi consideră „domolirea” ieşirilor de capital un semn că panica investitorilor faţă de economia rusă s-a calmat, datorită scumpirii petrolului şi aprecierii rublei, al cărei curs s-a apreciat cu 30% faţă de dolarul american de la începutul lunii februarie încoace.

Anul trecut, din cauza ieşirilor masive de capital, Kremlinul a luat în calcul supraimpozitarea acestora. Rusia a eliminat în urmă cu opt ani măsurile de control asupra ieşilor de capital, ca parte a programului amplu de reformare pentru atragerea investitorilor. Eliminarea măsurilor este considerată unul dintre proiectele-cheie ale celui de-al doilea mandat lui Putin la Kremlin. 

[<a href="//storify.com/elenadumitru/criza-economica-din-rusia" target="_blank">View the story "Criza economică din Rusia" on Storify</a>]

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite