Rusia pune condiţii suplimentare în negocierile asupra unui schimb de deţinuţi cu SUA: Asasinul din FSB dorit în libertate de Moscova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Moscova plusează în negocierile asupra unui schimb de deţinuţi cu Washingtonul şi cere predarea unui fost colonel FSB, fostul KGB, condamnat pentru crimă în Germania în afară de cea a traficantului de arme Viktor Bout, spun surse apropiate dosarului pentru CNN.

Washingtonul a propus predarea lui Viktor Bout, supranumit „Negustorul morţii”, în schimbul eliberării baschetbalistei Brittney Griner şi fostului puşcaş marin Paul Whelan.

Însă Moscova nu se declară mulţumită cu această ofertă considerată drept „substanţială” de către Washington şi îşi doreşte includerea unui fost colonel FSB. Este vorba de Vadim Krasikov, un cetăţean rus condamnat la închisoare pe viaţă în Germania pentru uciderea opozantului politic georgiano-cecen Zelimhan Hangoşvili. 

Krasikov a fost arestat în apropierea locului crimei, care s-a produs în august 2019 într-un parc din centrul Berlinului.

Potrivit Parchetului Federal German, asasinarea lui Hangoşvili a avut loc la ordinul Guvernului central al Federaţiei Ruse. Însă Moscova respinge această concluzie.

O investigaţie jurnalistică realizată de portalul The Bellingcat arată în mod clar că Vadim Krasikov a comunicat cu un oficial de rang înalt din FSB înainte de a comite crima.

Adrienne Watson, o purtătoare de cuvânt a Consiliului Naţional de Securitate de la Casa Albă, a catalogat drept „neserioasă” contraoferta Moscovei, care a fost făcută printr-un canal secundar al FSB.

„A ţine ostatici doi americani pe nedrept pentru a obţine eliberarea unui asasin rus aflat în custodia unei ţări terţe nu reprezintă o contraofertă serioasă, ci este o încercare de rea-credinţă pentru a evita o înţelegere”, a declarat ea.

La rândul său, Departamentul de Stat a transmis că refuză să comenteze public anumite „speculaţii”.

În cazul în care ar pica varianta Krasikov, extrem de greu de îndeplinit având în vedere că acesta este în custodia autorităţilor germane, există indicii că ruşii şi-ar dori predarea lui Roman Selezniov, un hacker condamnat la 27 de ani de închisoare în SUA.

Rusia


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri