Rusia promite că se va opune asupra sancţiunilor împotriva Siriei în ce priveşte folosirea armelor chimice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un dimplomat rus de la Naţiunile Unite a declarat vineri că ţara sa îşi va folosi dreptul de veto împotriva unui document ce pregăteşte sancţiuni asupra Siriei pentru folosirea de arme chimice asupra civililor.

„Argumentul este că documentul respectiv este în contradicţie cu principiul fundamental al prezumţiei de nevinovăţie înainte de finalizarea investigaţiilor” a declarat Vladimir Safronkov, reprezentantul Rusiei la Naţiunile Unite citat de Reuters. 

Acesta din urmă a mai adăugat că există o „presiune incredibilă” asupra anchetei în curs de a produce un rezultat determinat şi că dacă hotărârea va fi supusă votului, Rusia se va opune.

În prezent, Rusia este unul dintre principalele state internaţionale care susţin guvernul sirian al lui Bashar al-Assad. 

Ambasadorul Statelor Unite de la Naţiunile Unite, Nikki Haley a precizat în presă că după un vot masiv de a investiga dacă Siria foloseşte sau nu arme chimice, este „ridicol” că multe state au ieşit să spună că sunt nemulţumite de rezultate. Aceasta a mai declarat „oare cât va mai continua Rusia să dădăcească şi să scoată scuze pentru regimul din Siria?” citează Reuters.

Schiţa documentului cu sancţiuni prevede să adauge pe lista neagră 11 comandanţi militari şi oficiali sirieni precum şi zece entităţi guvernamentale implicate în dezvoltarea şi producţia armelor chimice. Printre sancţiuni se numără blocarea bunurilor materiale şi interdicţia călătoriei pentru cei implicaţi, în ţările membre ale Naţinilor Unite.

Potrivit diplomaţilor, decizia va fi supusă la vot săptămâna viitoare.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite