Rusia neagă că Wagner vrea să ofere teroriștilor Hezbollah un sistem de apărare antiaeriană

0
Publicat:

Kremlinul a dezminţit vineri, prin Dmitri Peskov, un articol din cotidianul american Wall Street Journal, potrivit căruia grupul de mercenari Wagner intenţionează să furnizeze un sistem de apărare antiaeriană islamiştilor Hezbollah din Liban, transmite Reuters, cotată de Agerpres.

Dmitri Peskov. FOTO Profimedia
Dmitri Peskov. FOTO Profimedia

„Am spus deja că de facto un astfel de grup (Wagner - n. red.) nu există”, a răspuns purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

„Aceste închipuiri nu se întemeiază de regulă pe nimic”

 Peskov a răspuns astfel la o întrebare despre articolul bazat pe afirmaţii ale unor oficiali americani neidentificaţi, care susţin că există informaţii ale serviciilor secrete ale SUA despre transferul respectiv de armament.

„Toate aceste închipuiri nu se întemeiază de regulă pe nimic şi nu au nicio bază (...). Există canale de comunicaţie de urgenţă între forţele armate (ruse şi americane - n. red.), iar dacă ar exista îngrijorări reale despre ceva, ei (americanii) le pot transmite oricând militarilor noştri", a afirmat Peskov.  

Cotidianul american Wall Street Journal a scris despre planurile Wagner de a livra grupării Hezbollah sistemul Panţir-S1, cunoscut în cadrul NATO ca SA-22, care foloseşte rachete şi tunuri antiaeriene pentru interceptarea aeronavelor.

Grupul Wagner nu a răspuns unei solicitări a agenţiei Reuters de a comenta.

Finanţat de statul rus şi adus sub controlul ferm al Kremlinului după tentativa eşuată de puci condusă în iunie anul trecut de fostul lider Evgheni Prigojin, Grupul Wagner are o situație incertă în urma evenimentelor respective şi după decesul lui Prigojin într-o catastrofă aeriană neelucidată din august 2022.

„Nu este o întrebare pentru noi”

Peskov a fost întrebat și despre ştiri neverificate din Rusia conform cărora conducerea Wagner a fost preluată de Pavel, fiul în vârstă de 25 de ani al lui Prigojin.

„Aceasta nu este o întrebare pentru noi - nu este subiectul nostru şi nu avem nicio informaţie despre asta", a răspuns Peskov.

Atât Kremlinul, cât şi preşedintele rus Vladimir Putin personal au susţinut de mai multe ori că Wagner nu are o bază legală, deoarece legislaţia rusă interzice grupările de mercenari pe teritoriul Rusiei. Există însă imagini de la o întâlnire a lui Putin cu foşti comandanţi de rang înalt ai Wagner, în septembrie anul trecut, reaminteşte Reuters.

Potrivit unui oficial american citat de Wall Street Journal sub rezerva anonimatului, Washingtonul nu a confirmat trimiterea sistemului antiaerian către Hezbollah. Cu toate acestea, ziarul afirmă că oficialităţi din SUA urmăresc discuţiile despre Wagner şi Hezbollah.

Wall Street Journal precizează că sistemul Panţir ar urma să ajungă la Hezbollah prin Siria, unde Rusia susţine regimul preşedintelui Bashar al-Assad şi s-a implicat în războiul civil declanşat în 2015.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite