Rusia l-a inculpat în contumacie pentru „terorism” pe purtătorul de cuvânt al Meta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un tribunal rus l-a inculpat luni în contumacie pe Andy Stone, purtătorul de cuvânt al Meta, gigantul american de reţele sociale, pe care l-a acuzat de "promovare de activităţi teroriste", în timp ce compania este clasată drept "extremistă" în Rusia, informează AFP.

 Andy Stone FOTO Arhivă
Andy Stone FOTO Arhivă

"Tribunalul a dat curs cererii anchetatorului, alegând o măsură constrângătoare sub forma unei detenţii provizorii la adresa lui Andy Mark Stone", care nu se află în Rusia, a anunţat o purtătoare de cuvânt a tribunalului, Olga Nazarova, citată de agenţia de presă rusă Interfax.

El este acuzat că "a încurajat activităţi teroriste, folosindu-se de poziţia sa oficială", infracţiune pasibilă de 20 de ani de detenţie, a precizat tribunalul.

Duminică, Ministerul de Interne rus a inclus numele lui Andy Stone, directorul pentru comunicare al Meta, pe lista persoanelor date în urmărire.

Rusia desemnase oficial, în octombrie 2022, grupul american, compania-mamă a Facebook, Whatsapp şi Instagram, drept organizaţie "teroristă şi extremistă", deschizând posibilitatea unor urmăriri judiciare aspre împotriva utilizatorilor săi în această ţară.

Facebook şi Instagram sunt de asemenea blocate în Rusia de la declanşarea ofensivei împotriva Ucraina şi sunt inaccesibile fără Reţeaua Virtuală Privată (VNP), la fel ca Twitter şi foarte numeroase site-uri media critice la adresa puterii ruse.

Înainte de interzicerea ei, milioane de ruşi erau utilizatori ai aplicaţiilor Meta, în special Instagram, o reţea care rămâne foarte apreciată de tinerii din Rusia, în pofida blocării ei.

În aprilie 2022, Rusia îl plasase pe patronul Meta, Mark Zuckerberg, pe lista neagră a persoanelor cărora le-a fost interzisă intrarea pe teritoriul rus.

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite