Rusia expulzează World Wildlife Fund, cea mai mare organizație de conservare a vieții sălbatice. Cum motivează decizia

0
Publicat:

Grupul de mediu se alătură unei liste din ce în ce mai mari de organizații internaționale scoase în afara legii de la începutul războiului purtat de Kremlin împotriva Ucrainei.

Kremlin FOTO: Shutterstock
Kremlin FOTO: Shutterstock

Moscova a interzis celei mai mari organizații de conservare a vieții sălbatice din lume să opereze în Rusia, susținând că aceasta lucrează pentru a submina economia, în timp ce își intensifică campania împotriva organizațiilor societății civile, scrie politico.eu.

Într-o declarație emisă miercuri, biroul procurorului general a declarat că World Wildlife Fund (WWF) este "indezirabil pe teritoriul Federației Ruse".

Decizia interzice ONG-ului de protecție a naturii să lucreze în țară, în conformitate cu o lege din 2015, folosită pentru a închide zeci de grupuri de la începutul războiului din Rusia în Ucraina.

Potrivit oficialilor ruși, "inițiativele WWF se adresează marilor întreprinderi implicate în industria energetică, petrolieră și a gazelor, precum și celor implicate în dezvoltarea zăcămintelor minerale și a metalelor prețioase".

În hotărâre se arată: "WWF desfășoară activități pentru a împiedica dezvoltarea industrială a Arcticii și exploatarea resurselor naturale din teritoriile arctice", susținând că organizația ar putea face parte dintr-un complot menit să ajute SUA să preia controlul asupra apelor teritoriale rusești din nordul îndepărtat. Nu au fost furnizate dovezi pentru aceste afirmații.

În calitate de grup de presiune în domeniul mediului, ONG-ul elvețian a avertizat cu privire la riscul planurilor Rusiei de a crește dramatic transportul maritim prin apele dezghețate ale Arcticii, despre care experții spun că ar putea provoca daune de durată populațiilor de balene.

La începutul acestui an, Moscova a catalogat Greenpeace și grupul ecologist norvegian Bellona drept "indezirabile", WWF rămânând astfel una dintre puținele organizații internaționale care mai lucrează în această țară.

Human Rights Watch a descris utilizarea legislației pentru a viza grupurile societății civile ca fiind "insidioasă", avertizând că procurorii pot "interzice orice grup străin sau internațional, susținând că subminează securitatea Rusiei", cu un proces echitabil sau aproape inexistent.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite