Rusia avertizează: Gazul de şist livrat Europei de Statele Unite va fi de două ori mai scump decât cel rusesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul rus al Energiei, Alexandr Novak, a afirmat luni că gazul care ar putea fi vândut Europei de către Statele Unite va fi de aproape doua ori mai scump decat cel furnizat de Rusia, informează AFP.

„Preţul acestui gaz va fi de o dată şi jumătate până la două ori mai scump decât gazul care este livrat prin gazoducte, inclusiv cel din Rusia”, a spus Novak, într-un interviu difuzat de televiziunea ruseasca RT. 

Oficialul rus a precizat, de asemenea, că gazul american nu constituie o ameninţare pentru poziţia Rusiei. „Revoluţia gazului de şist a avut deja loc, iar vârful sau a fost cu siguranţă deja atins. (...) În realitate, în ultimii doi ani, observam o puternica stagnare”, a adăugat reprezentantul Moscovei.

Washingtonul a declarat  în martie că este pregătit să majoreze semnificativ livrările de gaz de şist către Uniunea Europeana, pentru a contracara poziţia importantă a Rusiei, americanii bazându-se pe rezervele lor.

UE încearcă să-şi diversifice sursele de aprovizionare cu gaze naturale, în urma tensiunilor provocate de criza ucraineană. Totodată, preşedintele rus Vladimir Putin a ameninţat săptămâna trecută că va reduce drastic livrările către Ucraina, cu riscul de a perturba aprovizionarea UE, la fel cum s-a întâmplat in timpul „războaielor gazelor” din 2006 si 2009.

Reprezentanţii Rusiei, Ucrainei şi Uniunii Europene se vor întâlni luni pentru a rezolva disputa legată de problematica gazului apărută între Kiev şi Moscova, potrivit declaraţiei făcute de comisarul european pentru Energie, Guenther Oettinger. Anunţul a fost realizat înainte de întâlnirea pe care reprezentantul european a avut-o cu Alexandr Novak şi vicepreşedintele marii companii ruseşti Gazprom, Alexandr Medvedev în capitala Germaniei.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite