Rusia anunţă arestarea unui fost diplomat american pentru contrabandă cu droguri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
moscova coronavirus

Un fost diplomat american a fost arestat în Rusia pentru contrabandă cu droguri, au anunţat joi autorităţile ruse, în condiţiile în care între Moscova şi Washington există dispute de lungă durată privind legitimitatea încarcerării unor cetăţeni ruşi şi americani, relatează AFP.

„Anchetatorii continuă să lucreze la dosarul penal vizându-l pe cetăţeanul american Marc Vogel. Fostul diplomat american este acuzat de contrabandă şi posesie de droguri", a indicat Ministerul de Interne rus într-un comunicat, potrivit Agerpres. 

Potrivit autorităţilor ruse, Marc Vogel a fost arestat de agenţi vamali la sosirea pe aeroportul Şeremetievo din Moscova împreună cu soţia sa, după o cursă care venea de la New York.

„La controlul vamal, în bagajele lui au fost descoperite marijuana şi ulei de canabis", afirmă ministerul, potrivit căruia drogurile erau "ascunse în cutii pentru lentilele de contact" şi în "cartuşe de ţigări electronice".

Americanul a fost reţinut şi plasat în arest, fiind acuzat de "contrabandă de stupefiante" şi "posesie de droguri în cantitate mare", două acuzaţii pentru care riscă circa 20 de ani de închisoare în Rusia, potrivit Interfax.

Deşi Ministerul de Interne rus nu precizează data la care Marc Vogel a fost reţinut, media ruse informează că incidentul a avut loc în august 2021 şi că fostul diplomat se afla în posesia a 11 grame de marijuana şi a 8 grame de ulei de canabis.

Potrivit Interfax, Vogel, care lucra ca profesor la o şcoală din Moscova, insistă că marijuana era medicală şi că îi fusese prescrisă în SUA după o operaţie la coloană.

Rusia nu recunoaşte utilizarea în scopuri medicale a acestor droguri, iar americanul afirmă că nu ştia despre acest aspect.

Suspectul - notează Ministerul de Interne rus - a fost anterior angajat al Ambasadei SUA la Moscova şi a beneficiat de imunitate diplomatică până în mai 2021.

Mai mulţi cetăţeni americani sunt deţinuţi în prezent în închisori din Rusia şi invers, în condiţiile în care relaţiile dintre Washington şi Moscova sunt la cel mai scăzut nivel pe fondul crizei legate de Ucraina.

Rusia a vorbit în trecut despre posibilitatea negocierii unui schimb de deţinuţi cu SUA, dorind eliberarea traficantului de arme rus Viktor Bout şi a lui Konstantin Iaroşenko, pilot condamnat în Statele Unite pentru trafic de cocaină. 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite