Rusia ameninţă NATO cu măsuri „militaro-tehnice” în cazul unei aderări a Finlandei la Alianţa Nord-Atlantică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Andrzej Rostek / Shutterstock
FOTO Andrzej Rostek / Shutterstock

Rusia va fi ”obligată să ia măsuri reciproce militaro-tehnice printre altele, pentru a pune capăt ameninţării la adresa securităţii sale naţionale”, în cazul unei aderări a Finlandei la NATO, a ameninţat joi Ministerul rus de Externe, relatează AFP, citat de news.ro

Diplomaţia rusă acuză NATO de faptul că încearcă să creeze „un nou flanc al ameninţării militare împotriva ţării noastre”.

”Helsinki trebuie să aibă conştiinţa responsabilităţii şi consecinţelor unei asemenea decizii”, subliniază Moscova.

Reacţia Rusiei faţă de o eventuală aderare a Finlandei la NATO va depinde ”de consecinţele practice ale acestui proces, de înaintarea structurilor militare către frontierele noastre”, avertizează, la rândul său, un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Toate aceste vor constitui elementele unei analize specifice şi elaborării măsurilor necesare în vederea echilibrării situaţiei”, precizează el.

Ministrul finlandez de externe, Pekka Haavisto, a subliniat vineri pentru BBC că invazia rusă a Ucrainei a constituit „un punct de cotitură” în decizia ţării sale de schimbare a politicii  de securitate după 200 de ani de nealiniere.

Pekka Haavisto, care anterior a militat pentru relaţii şi o cooperare mai strânsse cu Rusia, spune acum că susţine alăturarea cât mai rapidă a ţării sale la NATO. Este o chestiune de protecţie, în condiţiile în care Finlanda şi Rusia împart o graniţă de 1300 km, a admis el pentru BBC. El şi-a exprimat preferinţa ca Suedia şi Finlanda să devină membre NATO în acelaşi timp, având în vedere cooperarea strânsă în materie de securitate între cele două ţări. Asta ar face opinia publică din Suedia mai favorabilă aderării la NATO cu cel puţin 10%, a punctat el.

Suedia intenţionează să depună săptămâna viitoare cererea sa de aderare la NATO, relatează publicaţia suedeză Expressen citată de Rueters.

Potrivit ultimelor sondaje de opinie, după declanşarea războiului în Ucraina, popularitatea NATO a atins o valoare record de 76%.  În Suedia, sondajele arată că doar 57% dintre cetăţeni susţin aderarea la alianţa transatlantică. Deşi cifrele sunt mai ridicate decât înainte de război, social-democraţii aflaţi la putere au păreri împărţite şi în prezent dezbat această chestiune.

Decizia Finlandei ar putea însă înclina balanţa, scrie BBC.

„Finlanda este cel mai apropiat partener al Suediei în materie de securitate şi apărare, astfel că este necesar să luăm în considerare evaluările sale” în aceste privinţe, a spus ministrul suedez de externe Ann Linde.

Preşedintele şi premierul Finlandei au anunţat joi, într-o conferinţă comună de presă, că ţara va cere aderarea la NATO.

„Finlanda trebuie să solicite fără întârziere aderarea la NATO”, au spus Sauli Niinisto şi Sanna Marin, potrivit BBC.

O aderare a Finlandei la NATO nu ar fi îndreptată „împotriva nimănui”, a declarat miercuri preşedintele Sauli Niinisto, în contextul în care Moscova a avertizat Finlanda cu privire la 'consecinţele' în cazul unei candidaturi, informează AFP.

Dmitri Medvedev, vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, a avut o primă reacţie după anunţul făcut de Finlanda că va solicita aderarea la NATO.

Oficialul rus a postat un mesaj pe Telegram în care a vorbit, din nou, despre riscul unui război nuclear. 

 „În contextul războiului proxy declanşat de ţările occidentale cu Rusia, vreau să articulez încă o dată foarte clar lucruri care sunt deja atât de evidente pentru toţi oamenii rezonabili. Pomparea Ucrainei cu arme, pregătirea trupelor sale de către ţările NATO pentru a folosi echipamentele occidentale, trimiterea de mercenari şi desfăşurarea de exerciţii de către ţările Alianţei din apropierea graniţelor noastre cresc probabilitatea unui conflict direct şi deschis între NATO şi Rusia”, scrie Medvedev.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite