Revoltă a recruților ruși într-o tabără de pregătire din Siberia VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O revoltă a rezerviștilor mobilizați de Moscova pentru războiul din Ucraina într-o tabără de pregătire a fost filmată în Republica Tulva din Siberia, relatează Daily Mail.

Revoltă a recruților într-o regiune din Siberia FOTO Captură via Daily Mail
Revoltă a recruților într-o regiune din Siberia FOTO Captură via Daily Mail

Înregistrarea video arată un recrut în uniformă vorbind în fața a zeci de camarazi și, la un moment dat, chiar direct unui ofițer ce nu apare în imagini, luându-l la rost pe acesta din pricina faptului că au fost înrolați sub amenințare. Soldatul nou-mobilizat adoptă un ton sfidător, explicând de ce comandanții și autoritățile nu mai merită respectul lor și exemplificând maniera plină de batjocură cu care au fost trimiși la luptă.

Ați dat familiilor noastre, copiilor noștri un berbec murdar și niște alimente. Ne-au pus în vedere că dacă nu ne ducem acolo [Ucraina] ne închid. Familiile noastre nu vor mai primi ajutoare, vor opri plățile. Nu avem destule dispozitive walkie-talkie pentru formațiile noastre...Cum vom comunica?

Șosetele alocate nu sunt de niciun folos. Ne-am cumpărat singuri îndeajuns. Ne-au dat o chitară importată. Vom trage cumva cu o chitară pe câmpul de luptă?

Dacă nu ar exista oameni ca noi asupra cui v-ați impune autoritatea? În fața cui veți mai ține discursuri? Nu mai sunteți o sursă de autoritate în ochii noștri. Poate că ar fi cazul să ne unim și să decidem că voi nu sunteți de niciun folos”, s-a revoltat recrutul.

O bună parte a soldaților uciși în războiul din Ucraina, pe care serviciile occidentale și oficialii ucraineni îi estimează la câteva zeci de mii, provin din regiuni sărace precum Tulva din Siberia.

Mobilizarea parțială decretată de Putin în septembrie a început haotic, cu convocarea inclusiv a persoanelor cu dizabilități, și vânarea pe stradă bărbaților apți de luptă.

Mulți noi recruți au fost trimiși în luptă fără pregătire suficientă, dar și fără echipamente moderne și provizii de bază. Prețurile la îmbrăcăminte tactică au explodat după ce soldații au început să-și procure singuri cele necesare.

Și alți soldații ruși recent mobilizați au denunțat faptul că au fost „aruncați ca niște câini” pe câmpurile din Ucraina, fără informații, fără ordine și fără echipament, relatează The Telegraph.

În înregistrări video distribuite pe rețelele sociale, soldații, care spun că sunt din Krasnodar, în sudul Rusiei, susțin că, după o lună în care au tot fost mutați în diferite locuri, în cele din urmă au fost abandonați „undeva pe câmpurile din Ucraina”. Ei spun că nu dispun de mijloace de comunicare, de muniție, nu au medicamente și nici măcar nu știu unde se află.

Bărbații se plâng că trăiesc în șanțuri săpate în pământ cu mâinile goale, în timp ce temperaturile scad până la zero grade pe timp de noapte. Două persoane sunt atât de bolnave încât au nevoie de spitalizare, spun bărbații.

„Nu există nici informație, nici comandă. Stăm ca și cum am fi ținuți [în] suspans, pentru că nu știm unde sunt ai noștri [și] unde sunt inamicii. Nu avem radio, nu avem cartușe, nu avem nimic”, spune unul dintre ei.

Aceștia susțin că familiile lor au fost nevoite să plătească chiar și pentru uniformele militare și că nu li s-au dat nici măcar lopeți pentru a săpa șanțurile.

„Fără lopată, nimic cu noi... Trăim doar pe câmp... Ne aduc ceva mâncare, literalmente de două ori pe zi. Facem foc, tăiem copaci, săpăm", spune unul dintre ei.

Serviciile secrete britanice au indicat anterior că recruții ruși sunt obligați să își plătească singuri vestele antiglonț.

Într-o înregistrare video postată recent din regiunea Stavropol, în sudul Rusiei, un soldat a prezentat echipamentul pe care l-a primit, inclusiv o mască de paintball din plastic și mănuși pentru copii.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite