Putin se compară cu ţarul Petru cel Mare: „Acum ne revine nouă datoria să luăm teritoriile înapoi şi să le întărim“

0
0
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Preşedintele rus Vladimir Putin îşi compară politica dusă în prezent, cu cea a ţarului Petru cel Mare, care a luptat împotriva Suediei, invadând o parte a acesteia, dar şi Finlanda, o parte a Estoniei şi a Letoniei, relatează AFP, citat de news.ro.

”Tocmai am vizitat o expoziţie consacrată celei de-a 350-a aniversări a lui Petru Cel Mare. Este uimitor, dar nu s-a schimbat aproape nimic. Petru cel mare a purtat Războiul din Nord timp de 21 de ani. Ai impresia că, luptând împotriva Suediei, lua ceva. Nu lua nimic, el lua înapoi”, a declarat Vladimir Putin la o întâlnire cu tineri antreprenori, la Moscova.

”Atunci când a înfiinţat o nouă capitală (Sankt Petersburg), niciuna dintre ţările europene nu recunoştea acest teritoriu ca aparţinând Rusiei. Toată lumea îl considera ca făcând parte dn Suedia. Însă, din timpuri imemoriale, slavi trăiau acolo, alături de popoare fino-ugrice. El lua înapoi şi întărea”, a declarat liderul de la Kremlin.

Acum ne revine nouă datoria să le luăm înapoi şi să le întărim”, a declarat şeful statului rus.

”Da, au existat epoci în istoria ţării noastre în care am fost obligaţi să dăm înapoi, dar doar pentru a ne reface forţele şi a merge înante”, a mai declarat Putin.

Înfrângerea Suediei în Marele Război din Nord (1700-1721) a transformat Rusia în principala putere la Marea Baltică şi într-un actor important în afacerile europene.

Rusia a aniversat joi ziua de naştere a ţarului Petru I al Rusiei, care a acţionat pentru a-şi apropia Imperiul de Europa, un ecou al trecutului care răsună după trei secole, în plină ruptură între Moscova şi Occident, din cauza Războiului din Ucraina.

Pentru a marca 350 de ani de la naşterea ţarului Petru cel Mare, care a domnit mai întâi ca ţar, iar apoi ca împărat, din 1682 şi până când a murit, în 1725, Putin a vizitat, la Moscova, o expoziţie care i-a fost consacrată.

Mai multe - Rusia

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite