Putin s-ar putea deplasa în India pentru summitul G20. Ar fi prima întâlnire față în față cu liderii occidentali de la invazia în Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele rus Vladimir Putin nu s-a decis încă dacă să participe fizic la un summit cu liderii occidentali, pentru prima oară de când forțele sale au invadat Ucraina în 2022, dar ia în considerare ideea, a declarat o sursă de la Kremlin pentru NBC News.

Putin a fost lăsat să aștepte la summitul recent Rusia-Africa FOTO PROFIMEDIA
Putin a fost lăsat să aștepte la summitul recent Rusia-Africa FOTO PROFIMEDIA

Putin nu a exclus posibilitatea de a apărea în persoană la reuniunea G20 a marilor economii ale lumii programată în perioada 9-10 septembrie la New Delhi, India, potrivit unui oficial de la Kremlin care a dorit să rămână anonim pentru că nu face declarații publice.

Președintele rus, care va avea alegeri peste nouă luni, ar putea dori să se relanseze pe scena mondială după o perioadă de relativă izolare provocată de războiul din Ucraina, notează NBC News. La fel ca și președintele chinez Xi Jinping, el ar putea dori să curteze țările care nu se află asumat în tabăra occidentală în cadrul unui eveniment urmărit îndeaproape în capitalele din întreaga lume.

Participarea la un astfel de eveniment ar veni la pachet cu riscuri destul de mari pentru un lider obișnuit cu apariții mediatice controlate atent și cu summituri peste hotare cu țări prietene precum Belarus, China și statele din Asia Centrală, unde rareori se confruntă cu întrebări provocatoare în public.

O decizie cu miză mare

Este o decizie cu miză mare pentru liderul rus, notează NBC News.

Alexei Maslov, profesor și director al Institutului de Studii Asiatice și Africane de la Universitatea de Stat din Moscova, apreciat că evenimentul G20 ar putea fi „agresiv cu el din punct de vedere politic”

Mass-media de la G20 va fi dedicată în special criticilor Rusiei, iar principala întrebare care se pune este dacă președintele Putin va fi capabil să prezinte punctul de vedere al Rusiei”, a subliniat Maslov. „Dacă nu poate primi garanții, el va apărea doar online sau își va anula cu totul participarea”, a adăugat el.

Este aproape o certitudine că liderul rus va fi pus în fața unor întrebări incomode din partea jurnaliștilor, apreciază Jonathan Eyal, director internațional al Royal United Services Institute, un think tank londonez axat pe politică externă.

„Este foarte dificil să îl decuplezi de acoperirea TV atent pusă în scenă din Rusia și conturează o imagine destul de dramatică ca el să fie filmat într-o sală de conferințe și confruntat direct cu acuzațiile privind războiul său de agresiune din Ucraina”, a subliniat el.

Îngrijorările sunt cât se poate de întemeiate. De pildă în 2014, după ce Rusia a anexat Crimeea, Putin a fost evitat și marginalizat în timpul reuniunii G20 din Australia.

Putin, care în acest an se confruntă cu riscul suplimentar de a fi confruntat în legătură cu presupusele crime de război din Ucraina, a evitat deja să participe fizic la evenimente internaționale. Pe fondul pandemiei, în 2020 și 2021, a participat la reuniunile G20 prin videoconferință. Nu a fost prezent nici în 2022 la reuniunea de la Bali, Indonezia, unde alți șefi de stat au condamnat invazia Rusiei în țara vecină.

„Nu știu. Nu m-am gândit la asta. Vom vedea”, spunea Putin la sfârșitul lunii iulie, întrebat fiind dacă se va deplasa la New Delhi luna viitoare, potrivit agenției ruse de presă Tass. În martie, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, le-a spus jurnaliștilor să se aștepte la un anunț abia după ce va fi luată o decizie în acest sens.

Un test important în ceea ce privește poziționarea față de războiul din Ucraina

Summitul G20 de luna viitoare se anunță deja a fi cel mai controversat din ultimii ani și un test important în ceea ce privește pozițiile reale ale multor țări cu privire la Ucraina.

În iulie, o reuniune de două zile a miniștrilor de finanțe ai G20 s-a încheiat fără obișnuita declarație comună din cauza divergențelor tensionate privind Ucraina. Ministrul indian de finanțe, Nirmala Sitharaman, anunța că atât Rusia, cât și China au obiectat față de mențiunea la „imensa suferință umană”.

Franța a explicat că nu are de gând să semneze nicio declarație care nu condamnă invazia Rusiei în Ucraina, așa cum a făcut-o cea emisă la finalul summitului G20 de anul trecut de la Bali.

O complicație suplimentară pentru Putin, dacă va călători în afara granițelor Rusiei, este mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internațională (CPI) sub suspiciunea de comitere a unor crime de război în legătură cu deportarea copiilor ucraineni în Rusia.

Putin urmează să lipsească de la summitul BRICS al economiilor emergente de la Johannesburg din această lună, care include Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, deoarece țara gazdă, Africa de Sud, ar fi obligată să îl aresteze. (Președintele sud-african Cyril Ramaphosa a declarat că este reticent în a-l aresta pe omologul său rus).

Africa de Sud este una dintre cele 123 de națiuni care au ratificat Statutul de la Roma, prin care își asumă obligația să pună în aplicare mandatele CPI. India, laolaltă cu Rusia și SUA, nu este parte a acestui tratat.

Andrei Fedorov, fost ministru adjunct de externe al Rusiei, a explicat că există argumente puternice pro și contra participării lui Putin la summitul de luna viitoare, dar un considerent important este legat de modul în care ceilalți lideri l-ar trata.

„El nu vrea să fie în situația de a sta alături de liderii occidentali care doar îl vor acuza", a spus Fedorov. „Iar unii dintre lideri, între care președintele Biden, au decis deja să îl ignore pe președintele Putin și să nu facă nicio fotografie cu el”.

Un element cheie al summiturilor G20 este reprezentat de întâlnirile bilaterale cu liderii mondiali - invitațiile la astfel de întâlniri față în față  ar putea fi un factor decisiv pentru Putin. O serie de țări importante din G20 s-au abținut de la votul ONU din februarie prin care se cerea Rusiei să părăsească Ucraina: Arabia Saudită, Africa de Sud, India și China, aliatul vechi al Rusiei.

Este celebru momentul în care Putin l-a salutat pe prințul moștenitor al Arabiei Saudite cu un „bate palma” la conferința G20 din 2018, la scurt timp după uciderea editorialistului Washington Post, Jamal Khashoggi. Totuși, din perspectiva diplomației internaționale, asta s-a petrecut cu mult timp în urmă.

„În afară de Modi, prim-ministrul indian care se va comporta ca o gazdă, sau poate liderul chinez Xi Jinping, este foarte greu de anticipat ce alte întâlniri bilaterale ar mai putea avea”, a observat Jonathan Eyal, director internațional al Royal United Services Institute..

„El și-ar dori ca relațiile cu Occidentul să fie reparate, cu condiția să nu fie nevoit să plătească niciun preț pentru asta”, a spus Eyal.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite