Putin propune prelungirea cu un an şi fără condiţii a Tratatului New START

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat vineri că doreşte o prelungirea cu un an a tratatului ruso-american de dezarmare nucleară New START, la trei zile după ce Statele Unite au anunţat că vor o prelungire cu anumite condiţii a acestui acord, care expiră la începutul lui 2021, relatează AFP.

„Eu am o propunere, şi anume să prelungim actualul acord fără condiţii, timp de cel puţin un an, pentru a avea posibilitatea să purtăm negocieri intense cu privire la toţi parametrii”, a anunţat într-o reuniune a Consiliului rus de Securitate Putin.

Tratatul bilateral New START, încheiat în 2010, menţine arsenalele celor două ţări sub nivelul la care se aflau în timpul Războiului Rece, limitând la 700 numărul lansatoarelor nucleare strategice desfăşurate şi la 1.550 numărul focoaselor nucleare.

Negociatorul american Marshall Billingslea a propus  marţi Moscovei o prelungire a tratatului „pe o anumită perioadă” - cu condiţia ca Rusia să accepte să-şi „îngheţe” arsenalul nuclear.

O asemenea „îngeţare” a fost respinsă  ca „inacceptabilă” de către negociatorul rus Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de Externe.

Putin a apreciat vineri că ar fi „extrem de regretabil” ca tratatul să expire fără să fie înlocuit. El a salutat un acord care a permis, în opinia sa, „limitarea cursei înarmării”.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite