Putin ├«┼či face palate din banii de la S─ân─âtate

0
0
vladimir putin FOTO ALEXEY DRUZHININ/AFP/Getty Images
Vladimir Putin

O anchet─â Reuters arat─â cum s-au sifonat fondurile unui program de modernizare a spitalelor, c─âtre construc┼úia unei vile somptuoase pe malul M─ârii Negre, numit─â ÔÇ×Palatul lui PutinÔÇť.

O re┼čedin┼ú─â de vacan┼ú─â luxoas─â situat─â pe coasta M─ârii Negre, construit─â aparent pentru liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a fost finan┼úat─â par┼úial din banii contribuabililor ru┼či, printr-o schem─â uria┼č─â de evaziune fiscal─â, dezv─âluie o investiga┼úie a jurnali┼čtilor Reuters. Fondurile erau alocate pentru proiectul de 1 miliard de dolari ini┼úiat de Putin, ├«n scopul moderniz─ârii sistemului de s─ân─âtate din Federa┼úia Rus─â, prin dotarea spitalelor cu aparatur─â de ultim─â genera┼úie.

Potrivit investiga┼úiei, doi dintre apropia┼úii pre┼čedintelui rus, Nikolai ┼×amalov ┼či Dmitri Gorelov, au fost arhitec┼úii manevrelor ilegale, profit├ónd de pe urma unor contracte cu statul rus, ├«n valoare de 200 milioane dolari. Cei doi de┼úineau o companie care livra aparatur─â medical─â spitalelor incluse ├«n proiectul lui Putin, la pre┼úuri supraevaluate.

Ramifica┼úii ├«n Marea Britanie ┼či Liechtenstein

┼×amalov ┼či Gorelov trimiteau apoi o parte din profituri ├«n conturile unor b─ânci elve┼úiene, arat─â documentele bancare cercetate de jurnali┼čtii Reuters. Din aceste conturi, banii au fost tranfera┼úi ├«ntr-un cont din Liechtenstein care era legat direct de contruc┼úia unei propriet─â┼úi luxoase de vacan┼ú─â la Marea Neagr─â, cunoscut─â sub numele de ÔÇ×Palatul lui PutinÔÇť.

Serghei Kolesnikov, un fost partner de afaceri cu ┼×amalov ┼či Gorelov, declara ├«n 2010 c─â proprietarea era construit─â pentru Putin, afirm├ónd c─â a fost implicat personal ├«n aceast─â afacere. Kremlinul a negat acuza┼úiile, afirm├ónd c─â Putin, premier la acea vreme, nu are nicio leg─âtur─â cu re┼čedin┼úa. ┬á

Afacerea demonstreaz─â modul ├«n care se cheltuie banii statului rus, au afirmat investigatorii, dup─â ce au studiat zeci de documente vamale ┼či arhive bancare. Megaproiectul din sistemul de s─ân─âtate a fost anun┼úat de Putin ├«n 2005, fiind prev─âzute cheltuieli de 1 miliard de dolari. ┼×amalov ┼či Gorelov au devenit imediat intermediari, folosind o companie fondat─â de ei ├«n Marea Britanie, numit─â Greathill, prin care cump─ârau aparatur─â medical─â de ultim─â genera┼úie de la produc─âtorul german, Siemens AG. Ulterior, vindeau echipamentele medicale la un pre┼ú mult mai mare companiilor medicale de stat din Rusia, f─âc├ónd un profit considerabil.

Palatul lui Putin

Zeci de milioane trimise într-un cont elveţian

┼×amalov, unul dintre fo┼čtii directori de v├ónz─âri ai Siemens ├«n Rusia, nu a dorit s─â comenteze informa┼úiile. Compania Siemens a declarat prin purt─âtorul s─âu de cuv├ónt c─â nu ┼čtia de leg─âtura dintre ┼×amalov ┼či Greathill. De cealalt─â parte, Gorelov a declarat c─â importurile au fost realizate ├«ntr-un mod transparent, iar Greathill a v├óndut echipamentele medicale la pre┼úurile aprobate de exper┼úii statului rus.

Documentele bancare demonstrează că prin Greathill s-au plătit 56 milioane de dolari în conturi din Elveţia după 2006, când Rusia a început să implementeze programul din sistemul de sănătate al lui Putin. Acele conturi erau controlate de o companie numită Lanaval.

Lanaval a trimis aproximativ 48 milioane de dolari ├«ntr-un cont din Liechtenstein, controlat de Medea Investment, o companie ├«nregistrat─â ├«n Washington DC. Medea Investment este controlat─â de un arhitect italian pe nume Lanfranco Cirillo, care a conceput planurile pentru re┼čedin┼úa de pe coasta M─ârii Negre.

Kremlinul nu r─âspunde

├Äntr-o declara┼úie f─âcut─â de avocatul s─âu, Cirillo a declarat c─â a fost numit ca arhitect la proiectul casei de vacan┼ú─â datorit─â experien┼úei ┼či abilit─â┼úilor lui profesionale. A refuzat ├«ns─â s─â r─âspund─â la ├«ntreb─ârile legate de finan┼úarea propriet─â┼úii de la Marea Neagr─â ┼či cum se realizau pl─â┼úile c─âtre Medea.

Un purt─âtor de cuv├ónt al lui Vladimir Putin nu a r─âspuns la niciuna dintre ├«ntreb─ârile legate de acuza┼úiile lui Kolesnikov ┼či investiga┼úiile f─âcute de Reuters, de┼či Kremlinul anun┼úase anterior c─â Serghei Kolesnikov este un om frustrat, care a p─âr─âsit Rusia din cauza unor probleme ├«n afaceri. Kolesnikov se afl─â ├«n Statele Unite.Ultima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite