Putin ar fi venit cu valiza nucleară la funeraliile ultranaţionalistului Vladimir Jirinovski

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Putin ar fi venit cu valiza nucleară la funeraliile lui Vladimir Jirinovski  FOTO Profimedia
Vladimir Putin ar fi venit cu valiza nucleară la funeraliile lui Vladimir Jirinovski  FOTO Profimedia

Preşedintele rus Vladimir Putin a fost însoţit la funeraliile liderului ultranaţionalist Vladimir Jirinovski de agenţi militari de securitate, iar unul dintre aceştia a fost surprins transportând presupusa valiza nucleară secretă a Rusiei, relatează The Sun.

Liderul de la Kremlin a avut o scurtă apariţie la slujba de pomenire de la Catedrala Cristos Mântuitorul, unde a venit cu un buchet de flori. Îmbrăcat în negru, Putin a făcut semnul crucii în faţa sicriului lui Vladimir Jirinovski, care ar fi murit de Covid. Jirinovski a fost cel care care a prezis cu o acurateţe remarcabilă data invaziei lui Putin în Ucraina.

The Sun a publicat imagini video cu acest moment.

Prezenţa vizibilă în imagini a unui agent de securitate cărând o geantă neagră presupusă a fi temuta valiză nucleară este considerată un indiciu asupra ameninţărilor venite dinspre Kremlin, după ce Putin a pus în alertă forţele nucleare în urma a ceea ce a susţinut a fi acţiuni agresive din partea NATO.

Spectrul unui război nuclear a planat asupra conflictului din Ucraina după ce rezistenţa ucraineană a blocat avansul armatei ruse care s-a văzut nevoită să renunţe cel puţin temporar la obiectivele sale, în timp ce liderul de Kremlin nu ar putea concepe să fie lipsit de o victorie.

Valiza secretă ce ar conţine dispozitivul de lansare a rachetelor strategice ale Moscovei este în mod obişnuit supravegheată 24/7 şi are butoanele de control ale arsenalului nuclear al Moscovei.

Dotată cu un cod personalizat, se află sub supravegherea permanentă a unui ofiţer de securitate care îl urmează pe Putin oriunde se deplasează acesta.

Valiza a fost creată la începutul anilor 1980 şi a fost prezentată la televiziunea rusă pentru prima dată în 2019 - aceasta a fost arătată în plan apropiat cu întreg conţinutul ei.

Conţinutul valizei nucleare a fost prezentat la TV FOTO via The Sun

Conţinutul valizei nucleare a fost prezentat la TV FOTO via The Sun

Potrivit mediei locale, deşi aceeaşi valiză este observată frecvent la unul din oamenii din apropierea lui Putin, de fapt sunt trei astfel de valize.

La acestea au acces doar trei dintre oficialii militari de rang superior ai Federaţiei Ruse.

Analiştii spun că aspectul neobişnuit legat de valiză este faptul că butonul de lansare este alb şi nu roşu aşa cum ar fi de aşteptat.

Valiza a fost expusă în detaliu de canalul Zvezda, un post de televiziune administrat de Ministerul rus al Apărării.

Prezentatorul a descris cum funcţionează valiza, notând că un astfel de dispozitiv este expus în premieră la televizor şi că totuşi informaţiile sensibile legate de funcţiile sale vor fi omise.

„Una din componentele valizei este cartela de memorie. Este individuală şi una din cheile de intrare în sistem”, spunea prezentatorul Alecsei Iegorov.

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite