Putin a adus elogiu medicilor „eroi”. Peste 450 de cadre medicale au murit în Rusia de la începutul epidemiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a elogiat, sâmbătă, pe medicii "eroi" care luptă cu noul coronavirus, anunţând instituirea decoraţiilor de Stat pentru "realizările şi sacrificiile" lor, informează AFP.

"Suntem cu adevărat mândri, admirăm profesionalismul vostru, realizările profesionale", a declarat Putin la o reuniune online cu medicii care lucrează în spitalele în care sunt trataţi bolnavi de Covid-19 din diferite zone ale Rusiei.      

Preşedintele rus a adus un omagiu cadrelor medicale care sunt expuse riscului de a fi contaminate şi care luptă pentru viaţa pacienţilor "care sunt adesea epuizaţi".      

"Dar acest virus teribil, perfid, nu i-a cruţat pe colegii dumneavoastră", a amintit preşedintele, exprimând condoleanţe pentru rudele cadrelor medicale care au murit din cauza coronavirusului: "eroi, adevăraţi eroi care şi-au îndeplinit datoria până la capăt".  

Un număr de 489 de cadre medicale contaminate cu noul coronavirus au murit în Rusia de la începutul epidemiei, a indicat joi şefa Agenţiei federale ruse pentru supraveghere medicală (Roszdravnadzor), Alla Samoilova.

La puţin timp după aceste declaraţii, Roszdravnadzor a vrut să minimizeze acest anunţ, afirmând într-un comunicat că cifra "nu era oficială". 

O listă neoficială, realizată din aprilie de medici, a arătat sâmbătă că 463 de cadre medicale au murit din cauza coronavirusului în Rusia. 

Toată primăvara, membrii personalului medical rus, în special din afara Moscovei, s-au plâns de lipsa de echipamente de protecţie în spitale.                

"Realizările şi sacrificiile îngrijitorilor în timpul acestei epidemii vor fi înscrise pentru totdeauna în istoria medicinei noastre şi a ţării noastre", a spus putin, comparându-i cu cadrele medicale din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. 

El a anunţat instaurarea decoraţiilor speciale de Stat pentru personalul medical: ordinul Pirogov (de la numele celebrului chirurg rus din secolul al XIX-lea şi fondatorul Crucii Roşii ruse) şi Medalia Saint-Luc de Crimeea (legendar chirurg sovietic şi arhiepiscop).                

"Foarte curând, aceste distincţii vor fi acordate celor care le merită cel mai mult şi care s-au afirmat în lupta contra coronavirusului: medici, cercetători, infirmieri", a subliniat Putin.                

Rusia, numărul trei la nivel mondial în privinţa numărului de contaminări, a înregistrat oficial sâmbătă 576.952 de noi cazuri de coronavirus, dintre care 8.002 decese. 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite