Presa ucraineană: Rusia interzice accesul în peste un sfert din Marea Neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia a blocat accesul pentru aproape o lună în peste o pătrime din Marea Neagră, inclusiv într-o zonă de transport maritim internaţional spre România, Ucraina, Bulgaria şi Georgia, scrie publicaţia ucraineană „Zerkalo nedeli“.

Din 24 iulie până la 19 august, Rusia interzice accesul în cinci zone din Marea Neagră cu o suprafaţă totală 118.570 kilometri pătraţi.

Interdicţia de acces este motivată prin „desfăşurarea de exerciţii de pregătire militară“ şi „pericol de navigare“, relatează „Zerkalo nedeli“, preluată de Agerpres în pagina electronică

„Practic, zonele respective corespund rutelor de transport maritim internaţional obişnuite şi recomandate către Bulgaria, Georgia, România şi Ucraina, legătura maritimă cu aceste ţări fiind aproape blocată... Astfel de acţiuni ar trebui considerate un alt act de agresiune hibridă pe mare nu numai împotriva Ucrainei, ci şi a altor ţări din regiunea Mării Negre“, notează „Portalul militar ucrainean“, aflat la originea ştirii.

Această informaţie vine după ce un expert ucrainean în chestiuni de securitate avertiza că Moscova pregăteşte transformarea Mării Negre în lac rusesc sub pretextul prevenirii ameninţărilor la adresa infrastructurilor sale energetice.

„Dacă comparaţi o hartă a Rusiei cu zonele vizate de interdicţii cu o hartă a conductelor subacvatice Blue Stream şi TurkStream, veţi observa că ele sunt în mare parte similare. Asta denotă că se pregăteşte transformarea Mării Negre în «Ziua Z» într-o zonă controlată total (de Rusia, n. red.), sub pretextul neutralizării ameninţărilor la adresa infrastructurilor energetice, foarte importante strategic“, spune Mihail Gonciar, preşedintele Centrului pentru studii globale „Strategia XXI“, citat de Ukrinform.ru.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite