Presa rusă: Putin, nemulţumit de acţiunile trupelor cecene în Ucraina. Ce îl frustrează pe liderul de la Kremlin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Putin şi Ramzan Kadîrov FOTO AFP
Vladimir Putin şi Ramzan Kadîrov FOTO AFP

Vladimir Putin a aprobat iniţial acţiunile trupelor cecene în Ucraina şi le-a lăudat curajul, însă acum preşedintele rus este frustrat de rolul lor în eşecurile de pe câmpul de luptă, potrivit surselor consultate de foşti jurnalişti de la publicaţia rusă independentă Meduza.

În aproximativ aceeaşi perioadă, Putin a acordat titlul onorific de Erou al Rusiei lui Adam Delimkhanov, vărul lui Kadîrov şi deputat în Duma de Stat a Rusiei. 

Cu toate acestea, sursele ziariştilor accentuează că, în ultimul timp, preşedintele rus a început să-şi exprime frustrarea faţă de Kadîrov şi de activitatea din social media a armatei sale, pe fondul eşecurilor şi înfrângerilor suferite de trupele ruse. 

Armata Roşie a lui Putin este frustrată de faptul că forţele conduse de liderul cecen Kadîrov se promovează în mass-media ca fiind o forţă de temut, mai pricepute şi mai curajoase decât restul armatei ruse, în ciuda faptului că nu au excelat în luptă. Între timp, serviciile secrete ruse sunt intimidate de comportamentul agresiv al lui Kadîrov. 

Reprezentantul Centrului Memorial pentru drepturile omului, Oleg Orlov, interzis în Rusia, a argumentat că liderul cecen are un loc special în sensul că are voie să spună şi să acţioneze mai mult decât o fac alţi oficiali ruşi şi politicieni de rangul său. 

„La fel ca orice alt dictator, Putin are nevoie de cineva pe care să se bazeze. Principala sa sursă de sprijin sunt diferitele tipuri de siloviki (un silovik în limba rusă este un membru al poliţiei, armatei şi oricărei alte organizaţii de aplicare a legii de stat).  Şi la fel ca orice alt dictator, Putin trebuie să aibă un sistem de control şi echilibru în cadrul acestei reţele de forţe. Kadîrov este doar un pion în jocul lui Putin. Putin trebuie să aibă o forţă suplimentară pentru a contrabalansa toate celelalte forţe. Amploarea participării efective a cecenilor la război şi efectul pe care îl au asupra ostilităţilor este disproporţionat faţă de atenţia pe care mass-media o primeşte. O face intenţionat. Atrage multă atenţie publică! În acest sens, campania sa de PR are succes – a câştigat pe acest front”, a declarat Oleg Orlov, potrivit proiectului media Get Kit, fondat de foşti jurnalişti de la Meduza.

Acesta ar fi motivul  pentru care Kadîrov l-a criticat pe Vladimir Medinski, liderul delegaţiei ruse în negocierile cu Ucraina, şi anunţul acestuia că Rusia îşi retrage trupele de pe fronturile din Kiev şi Cernihiv. Mai mult decât atât, liderul cecen a avut dispute publice şi cu purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, cu care a avut discuţii pe tema „patriotismului”.

Autorii raportului Get Kit au consultat jurnalişti independenţi de investigaţie cu surse din rândul autorităţilor cecene. Ei susţin că, pe lângă unităţile Gărzii Ruse şi ale Ministerului de Interne rus aflate direct sub comanda lui Kadîrov, există unele unităţi din Cecenia care au fost dislocate forţat sau voluntar pe alte fronturi. 

Comandamentul militar rus face diferenţa între kadîroviţi şi cecenii mobilizaţi cu forţa. În cea mai mare parte, kadîroviţii îşi filmează materialele PR în zonele unde nu au contact direct cu trupele ucrainene. Între timp, ceceni mobilizaţi forţat sunt dislocaţi în punctele fierbinţi. 

Reporterii de investigaţie de la Mediazona, o instituţie de presă independentă din Rusia, au afirmat că, potrivit surselor lor, trupele conduse de liderul cecen Kadîrov suferă pierderi grele în luptele din Ucraina, însă acest lucru ar fi bine ascuns de guvern, conform Ukrainska Pravda.

De asemenea, Ramzan Kadîrov a afirmat în timpul unei discuţii „educaţionale” cu tinerii ruşi că preşedintele rus nu ar trebui să anunţe mobilizarea, ci cetăţenii ruşi „ar trebui să se mobilizeze în jurul preşedintelui”.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite