„Pravda“: Rusia s-a angajat să scape lumea de ocupaţia americană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Putin , lider al mişcării de eliberare naţională în Rusia şi furnizor de idei pentru mişcare de eliberare mondială FOTO: Reuters
Vladimir Putin , lider al mişcării de eliberare naţională în Rusia şi furnizor de idei pentru mişcare de eliberare mondială FOTO: Reuters

„Lumea a început să se unească împotriva ţării colonizatoare, Statelor Unite ale Americii“, a declarat deputatul rus Ievgeni Fiodorov, ca o concluzie la summitul de Cooperarea Economică Asia-Pacific (APEC) desfăşurat în Orientul Extrem, la Vladivostok. El a atras atenţia că Rusia s-a angajat să elibereze lumea de ocupaţia americană.

Într-un interviu acordat publicaţiei ruseşti „Pravda “, Ievgeni Fiodorov, deputat în Duma de Stat, a declarat că summitul APEC din septembrie arată că SUA îşi pierde treptat puterea absolută asupra economiei şi a politicii mondiale. Controlul şi influenţa altor ţări, precum Rusia şi China, sunt în continuă creştere.  

„Deşi pare să fie un eveniment obişnuit, liderii lumii se reunesc la APEC şi discută probleme însemnate, ale căror concluzii indică noii vectori de unitatea a comunităţii internaţionale, în afara Statelor Unite“, a declarat Ievgeni Fiodorov, pentru „Pravda“.

„În mod clar nu este o separare între Orient şi Occident pentru că toată lumea continuă să joace după regulile americane, însă ţările participante la APEC îşi demonstrează  deja independenţa politică şi economică. Am văzut cât de furioasă era Hillary Clinton (secretarul de Stat american, n.r.) după ce s-a întors din China, unde câţiva lideri chinezi, ce vor deveni oficiali de vârf anul viitor, nici nu au vrut să o cunoască. În China, secretarul de Stat american a fost refuzat când a încercat sa-şi asume funcţia de mediator în rezolvarea disputelor teritoriale ale Chinei cu ţările din Asia“, a atras atenţia deputatul din Duma de Stat. 

Deputatul rus Ievgeni Fiodorov

Cererea lui Clinton de a stabili cursul yuanului a fost respinsă, fapt ce nemulţumeşte oficialii americani pentru că Beijingul permite ca moneda naţională a Chinei să aibă fluctuaţii puternice faţă de dolar. „În prezent, SUA au fost refuzate. Lumea se schimbă“, a adăugat Fiodorov (foto dreapta).

Preşedintele rus Vladimir Putin şi-a exprimat în mod clar atitudinea faţă de dolar ca monedă-etalon la nivel mondial. Liderul de la Kremlin s-a oferit să creeze un curs valutar regional pentru toate ţările lumii, ca alternativă la sistemul american. „Este un pas şi o mişcare puternică“, a comentat deputatul rus.

Fiodorov a adăugat că Rusia şi China au trecut deja la acest sistem şi a cerut ca alte ţări să le urmeze exemplul. „Se pare că lumea începe să se schimbe fundamental, iar rolul Rusiei în acest moment este cel de lider în schimbarea mondială. Aş spune că Putin, ca lider al mişcării de eliberare naţională în Rusia, s-a arătat în cadrul evenimentului un conducător şi un furnizor de idei pentru mişcarea de eliberare mondială de pe Glob.“ 

Deputatul rus a descris summitul APEC ca fiind acea întâlnire a liderilor lumii care creează reforme economice şi „se îndepărtează“ de SUA.

„Nu trebuie uitat că SUA consumă aproape jumătate din PIB-ul mondial, în ciuda faptului că are doar 4,5% din populaţia Globului. Cu alte cuvinte, ei mănâncă de zece ori mai mult decât oricare cetăţean al oricărei alte ţări şi totul pe cheltuiala Rusiei, a Chinei, a Indiei, a Braziliei şi a tuturor celorlalte state.“ 

„În prezent, lumea începe să se unească împotriva ţării colonizatoare, Statelor Unite ale Americii. Pentru moment, este un proces conceptual, a cărui pregătire abia începe, dar care este deja în curs. În această privinţă, aş numi summitul APEC din Orientul Extrem, reuniunea viitorilor membri ai mişcării de eliberare mondială de sub ocupaţia Statelor Unite“, a conchis Fiodorov.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite