Povestea Corului Armatei Roşii. A cântat pe front în Al Doilea Război Mondial şi la Zidul Berlinului, alături de Roger Waters. În octombrie, ruşii au fost la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Corul Armatei Roşii e alcătuit numai din bărbaţi; Foto EPA
Corul Armatei Roşii e alcătuit numai din bărbaţi; Foto EPA

Printre victimele care se aflau la bordul avionului rusesc prăbuşit la Soci se numără şi membri ai Corului Armatei Roşii. Ansamblul Alexandrov se întrepta spre Siria, unde urma să concerteze de Crăciun pentru militarii ruşi staţionaţi acolo. Corul Armatei Roşii a fost înfiinţat în 1928 şi a avut o parte importantă a Armatei ruse. În 1990, a cântat la Zidul Berlinului, alături de Roger Waters de la Pink Floyd.

Autorităţile ruse au anunţat, duminică dimineaţa, că la bordul aeronavei Tupolev Tu-154, care s-a prăbuşit în staţiunea Soci de la Marea Neagră pe 25 decembrie, se aflau 92 de persoane, dintre care 64 de pasageri erau membri ai Corului Armatei Roşii, Ansamblul Alexandrov. 

Aceştia se îndreptau către Latakia, în Siria, unde ar fi trebuit să susţină un concert de Crăciun pentru militarii ruşi staţionaţi la baza militară Khmeimim. Printre victime se afla şi compozitoul şi dirijorul corului, Valery Khalilov. Locotenentul general Khalilov, de origine uzbecă, a dirijat în repetate rânduri corul de la parada de 9 mai, de "Ziua Victoriei", organizată în Piaţa Roşie din Moscova.

Cel mai cunoscut cor militar

Ansamblul Alexandrov este unul din cele două coruri oficiale ale armatei aparţinând de forţele Armate Ruse, care poate primi titulatura de „Corul Armatei Roşii“. Iniţial, mai multe ansambluri corale puteau să revendice apelativul „Corul Armatei Ruse”. O parte, erau înfiinţate sub tutela Ministerului Apărării: Ansamblul Aleksandrov al armatei terestre, înfiinţat în 1928, fiind şi primul ansamblu coral militar creat în lume, Ansamblul VVS al armatei aerului (înfiinţat în 1938, astăzi nu mai există), Ansamblul Marinei din Armata Roşie (încă în activitate). Ministerul de interne a înfiinţat Ansamblul MVD, în 1939, care s-a numit iniţial „Corul NKVD“. Ansamblul Alexandrov şi Ansamblul MVD sunt singurele grupuri muzicale care au în prezent dreptul de a folosi denumirea „Corul Armatei Roşii“.

corul armatei ruse budapesta

A fost fonadat în URSS şi este alcătuit dintr-un cor de bărbaţi, o orchestră şi un ansamblu de dansuri.

Foto: Corul Armatei Roşii, în Budapesta, pe 9 iulie 1951; Sursa: Arhivele Federale Germane

Ansamblul artistic a avut turnee în toată lumea şi a ajuns şi la Bucureşti, cel mai recent spectacol fiind susţinut în octombrie 2016.

Repertoriul corului constă din melodii populare ruseşti, imnuri şi arii de operă, însă în ultima perioadă a început să pună în scenă cover-uri ale unor melodii pop celebre, interpretate de cele mai multe ori în manieră amuzantă şi glumeaţă. Corul Armatei Roşii a colaborat cu artişti de renume, precum Céline Dion, Jean-Jacques Goldman, Vincent Niclo, Julia Migenes,  Laurent Gerra. Totuşi, printre cele mai îndrăgite piese ale ruşilor au rămas „Katyusha“, „Kalinka“ şi „Ociy cernye“. Aranjamentele muzicale ale ansamblului combină cu succes instrumentele populare ruseşti – balalaica şi acordeonul cu butoane – cu instrumente de suflat din metal şi lemn. 

Ansamblul a primit numele primului său director, Alexandr Vasilyevich Alexandrov, dar titulatura sa oficială este aceasta: Ansamblul academic de cântece şi muzică al Armatei Ruse numit după A.V. Alexandrov

Alexandrov a fost o figură centrală în construcţia ansamblului, fiind primul director artistic, dirijor de cor, învăţător şi cel care a scris muzica pentru Imnul Naţional al Uniunii Sovietice. Corul, format din 12 soldaţi, a concertat pentru prima dată, la Moscova, pe scena Casei Centrale a Armatei, pe 12 octombrie 1928, iar programul se numea „Divizia 22 Krasnodar în cântece“. În 1933, ansamblul crescuse deja la 300 de membri. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Corul Armatei Ruse a ţinut peste 1.500 de spectacole, pe ambele fronturi ale URSS, încercând să ridice moralul soldaţilor de pe câmpurile de luptă, dar şi al răniţilor din spitale.

Turneele Corului Armatei Roşii în Europa

Cariera internaţională a corului a fost câştigată în timpul lui Boris Alexandrov, fiul lui Alexandr, care a impus o disciplină strictă şi a organizat numeroase turnee în afara graniţelor Uniunii Sovietice.

În 1948, Berlinul era împărţit în patru zone de ocupaţie, controlate de Franţa, Anglia, SUA şi URSS. Un ofiţer american a venit cu ideea unui concert în zona sovietică, la Gendarmenmarkt, concert care să deschidă epoca păcii în Europa. Cădea în sarcina URSS să aducă muzicienii, iar Ansamblul Alexandrov a fost o opţiune evidentă. 

S-a ridicat o scenă, care a fost tapetată cu flori, şi corul a cântat timp de trei ore în faţa unui public de 30.000 de oameni. „Vizita în Germania a fost de neuitat. Este dominantă în istoria ansamblului. Era necesar să facem un nou salt creativ – de la muzica de front la o armonie relaxantă specifică sfârşitului războiului. A fost important, iar tranziţia trebuia să se petreacă pe mai multe paliere, inclusiv acela de a aduce ansamblul la rolul său de dinainte de război, să cânte opere clasice şi populare“, declara Boris Alexandrov în 1994, spre sfârşitul vieţii.

Ansamblul a avut şi o scurtă apariţie în filmul „Das Boot“ („Submarinul“, 1981), unde cântă „It's a long way to Tipperary“.

În 1990, Corul Armatei Roşii a participat la concertul "The Wall" al lui Roger Waters, care sărbătorea căderea Zidului Berlinului.

Din palmaresul ansamblului rusesc nu lipsesc momente artistice extraordinare, precum concertul din 2004 susţinut la Vatican, cu binecuvântarea Papei Ioan Paul al II-lea, şi un concert din 2007, care a avut loc la sediul Alianţei Nord Atlantice (NATO) de la Bruxelles. La începutul anului 2014, Corul Armatei Roşii a făcut senzaţie în presa internaţională, după ce a interpretat piesa „Get Lucky“ a trupei electro-pop Daft Punk la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă, organizate în 2014 la Soci. Evenimentul a fost vizionat de 3 miliarde de telespectatori din lumea întreagă. Pe 1 ianuarie 2015, Corul Armatei Roşii a impresionat încă o dată, sărbătorind Anul Nou cu un cover al piesei „Happy“, interpretată de artistul american Pharell Williams.

Ansamblul Alexandrov a susţinut cel mai recent concert la Sala Palatului din Bucureşti în 9 octombrie 2016.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite