Posibilă „intervenţie” a Rusiei în Ucraina, sugerează un consilier al lui Vladimir Putin

0
0

Rusia ar putea interveni pentru apărarea suveranităţii Ucrainei în virtutea unui acord stabilit cu Statele Unite după încheierea Războiului Rece, sugerează un consilier prezidenţial rus, Serghei Glaziev, citat de „Business Insider”.

Declaraţiile consilierului prezidenţial rus au fost orientate spre atitudinea Stateleor Unite şi ale statelor europene care ar oferi sprijin „rebelilor” ucraineni, acţiunea vizată fiind o posibilă lovitură de stat.

Glaziev a făcut referire la un acord dintre Rusia şi SUA din anul 1994 prin care Moscova a fost „garantul” suveranităţii Ucrainei după decizia Kievului de a renunţa la armele nucleare rămase din perioada sovietică.

Contextul în care consilierul rus a amintit acordul din 1994 a fost oferit de o întrebare adresată de un jurnalist al publicaţiei Kommersant-Ucraina l-a întrebat despre „intervenţia activă” a Rusiei în cazul în care situaţia din Ucraina se agravează.

„Iar ceea ce fac în prezent americanii, în mod unilateral şi grosolan, este să intervină în afacerile interne ale Ucrainei, ceea ce este o încălcare a acestei înţelegeri. Acordul este pentru garanţii colective şi acţiune colectivă”, a precizat Glaziev.

„Occidentul trebuie să înceteze acţiunile de şantaj şi intimidare”, a continuat consilierul preşedintelui Vladimir Putin, subliniind că, aparent, Statele Unite ar miza pe o „lovitură de stat” în Ucraina.

De asemenea, Glaziev a cerut Statelor Unite să înceteze finanţarea „rebelilor” din Ucraina, o referire la protestatarii proeuropeni.

Cu toate acestea, consilierul prezidenţial nu a precizat în mod concret măsurile pe care le-ar putea lua Rusia.

Administraţia de la Washington i-a sugerat preşedintelui ucrainean, Viktor Ianukovici, să împartă puterea cu un guvern de unitate naţională pentru pune capăt violenţelor, dar în acelaşi timp a criticat Rusia că doreşte ca Ucraina să aleagă calea pro-europeană.

Pe aceeaşi temă:

Rusia avertizează opoziţia din Ucraina Rusia a cerut opoziţiei din Ucraina să înceteze campania lor de „ultimatumuri şi ameninţări” şi să înceapă negocierile cu actuala putere de la Kiev, relatează BBC.

Rusia


Ultimele știri
Cele mai citite