Peskov cataloghează drept „isterică” reacția Occidentului la amplasarea unor arme nucleare tactice în Belarus

0
Publicat:

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a descris duminică drept „isterică” reacţia Occidentului la planurile Rusiei de a amplasa arme nucleare tactice în Belarus.

Dmitri Peskov FOTO Profimedia
Dmitri Peskov FOTO Profimedia

„Occidentul colectiv nu pare dispus să-şi amintească în vreun fel de tema armelor nucleare americane, staţionate aici în Europa, în jurul ţării noastre, dar optează pentru o reacţie isterică la planurile noastre de a construi silozuri pentru depozitarea armelor nucleare tactice pe teritoriul Belarusului”, a susţinut Peskov într-un interviu.

Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin a spus la începutul acestei săptămâni că intenţia de a desfăşura arme nucleare tactice în Belarus reprezintă un răspuns la extinderea NATO.

„Alianţa se extinde spre graniţa cu Rusia, nu Rusia se apropie de NATO”, a afirmat el, comentând astfel despre intrarea Finlandei în alianţa nord-atlantică.

La rândul său, secretarul Consiliului de Securitate al Belarusului, Aleksandr Volfovici, a exclus folosirea armelor nucleare tactice.

„Importantă nu este cantitatea, importantă este calitatea şi a şti să le foloseşti. Şi noi ştim ce avem de făcut... (Dar) nu cred că vom ajunge să le folosim”, a spus el, citat de agenţia oficială de presă BELTA.

Volfovici a mai declarat că armele nucleare, fie ele tactice sau strategice, sunt menite să descurajeze şi să „garanteze securitatea Rusiei şi a Belarusului”.

În ceea ce priveşte termenele de desfăşurare, el a recunoscut că este o decizie care trebuie luată de liderul rus Vladimir Putin și omologul său belarus Aleksandr Lukaşenko.

Putin a anunţat anterior un acord cu Lukașenko pentru desfăşurarea de arme nucleare tactice, pentru care specialiştii din Belarus au început instructajul corespunzător la 4 aprilie, relatează agenția de presă EFE, preluată de Agerpres.

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite