Patru teorii despre presupusul atac cu drone asupra Kremlinului pe care Moscova îl pune pe seama Kievului VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe întrebări planează asupra versiunii oficialilor ruși privind presupusul atac cu drone asupra Kremlinului potrivit căreia Kievul l-a vizat pe Putin, acuzații negate de oficialii ucraineni. Deși informațiile despre ce s-a întâmplat în noaptea de marți spre miercuri sunt încă neclare, totuși ar putea exista patru posibilități în cazul acestui incident, ținând seama de contextul actual, relatează The Atlantic.

Imagini cu zborul și explozia dronelor au apărut pe canalele rusești FOTO Captură Video
Imagini cu zborul și explozia dronelor au apărut pe canalele rusești FOTO Captură Video

Moscova pretinde că a doborât două drone implicate în ceea ce numește o acțiune teroristă planificată asupra Kremlinului și un atentat la viața președintelui Rusiei. Moscova își rezervă dreptul să răspundă cu represalii, a transmis Kremlinul după incident.

Afirmația pare îndoielnică cel puțin în anumite privințe: Kremlinul a anunțat incidentul la 12 ore după ce a avut loc, nu au apărut relatări despre explozii pe aplicațiile de mesagerie înaintea anunțului și nici înregistrări video, relatează AP.

Pentru Vladimir Putin, incidentul pe care l-ar pune în cârcă Ucrainei ar putea servi drept justificare pentru a intensifica atacurile asupra Ucrainei.

Comentatorul Abbas Galliamov, fostul autor al discursurilor lui Putin, în prezent aflat în exil, se îndoiește că atacul a fost orchestrat de Kremlin.

Dacă dronele inamice ajung la Kremlin, înseamnă că orice alt obiect de pe teritoriul părții europene a Rusiei este, în general, lipsit de apărare. Prin urmare, nu cred că aceasta a fost o provocare ticluită de Kremlin pentru a influența opinia publică”, a apreciat el.

Mark Galeotti, expert în materie de Rusia la University College din Londra, a spus că în ipoteza unui atac ucrainean acesta ar avea cel mult scopul unei lovituri demonstrative pentru a transmite mesajul că Moscova nu se află în siguranță.

Atât oficialii ucraineni, cât și Volodimir Zelenski au negat faptul că Kievul se află în spatele atacului, argumentând că ucrainenii doresc să-și apere teritoriul și acolo duc lupta, în timp ce eventuale atacurile asupra Kremlinului sau a lui Putin nu schimbă situația militară.

Pe baza informațiilor actuale, The Atlantic a enumerat patru posibile teorii a ceea ce s-ar fi putut întâmpla.

Atac ucrainean

Deși e posibilă, mai ales ca lovitură cu valoare simbolică, nu ar avea prea multă logică ca ucrainenii să-și consume resursele de informații oricum restrânse pentru a ataca o clădire goală în timpul nopții doar pentru a demonstra ceva.

Grup de partizani

O altă posibilitate este ca serviciile ruse de informații și autoritățile militare să fi aflat de un complot al vreunui grup și să fi permis să fie dus la capăt ca o modalitate de a-l convinge pe Putin să folosească mai multă forță în Ucraina.

Ipoteza este totuși puțin probabilă: ar putea fi mult prea forțat chiar și pentru Ministerul Apărării, deși acesta are nevoie de „carne de tun”, mai ales pentru că deja e în corzi după eșecurile invaziei. E puțin probabil că și-ar asuma riscul să facă din nou dovada incompetenței pentru că nu l-au oprit.

Disidenți ruși

E puțin probabil, dar nu cu totul exclus mai ales în cazul în care ar fi vorba de o dronă puțin sofisticată, având în vedere contextul revoltei din societate privind recrutarea mai ales a celor din regiunile îndepărtate.

În acest scenariu, serviciile de informații ar fi motivate să dea vina pe Kiev pentru că singurul lucru mai rău decât incapacitatea lor de a opri atacul unui comando ucrainean ar fi o tentativă de asasinat de către cetățeni ruși chiar sub nasul lor.

Complot al Kremlinului

Scenariul cel mai tulburător este ca aceasta să fie mâna Kremlinului. Sunt câteva motive pentru care această explicație este mai plauzibilă decât altele.

În primul rând, ar oferi lui Putin argumente prin care să justifice o acțiune criminală amplă, care, deși nu ar avea prea multă logică din punct de vedere militar, ar putea totuși destabiliza Ucraina și ar crea tulburare în lume în ajunul unei contraofensive ucrainene majore.

Rușii se gândesc cu groază la operațiune și caută să schimbe narațiunea în plan intern si extern. Astfel, Putin ar putea atrage Belarusul în război, să-și înmulțească amenințările nucleare sau chiar să comande dublarea eforturilor de a-l ucide pe Zelenski.

În orice caz, falsificare unui atac cu drone s-ar potrivi afinității îndelungate a Rusiei pentru operațiunile sub steag fals. Serviciile de informații se ocupa cu efectuarea unor astfel de operațiuni, iar Moscova le preferă încă din perioada sovietică.

Un atac terorist asupra capitalei ruse ar oferi un pretext pentru ruși să lanseze avertismente și mai amenințătoare. De altfel consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak a declarat pentru BBC că incidentul ar putea un indiciu că Rusia ar putea „pregăti o provocare teroristă pe scară largă”.

„După actul terorist de astăzi, nu ne rămâne altă opțiune decât eliminarea fizică a lui Zelenski și a camarilei sale", a amenințat fostul președinte rus și vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev.

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite