Patriarhul Chiril, acuzat de uzurparea puterii. Cazul Uminski, preotul care refuză să se roage pentru victoria Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un cunoscut preot rus este amenințat cu expulzarea din Biserica Ortodoxă Rusă după ce a refuzat să citească o rugăciune către Dumnezeu pentru ghida Rusia către victorie în Ucraina.

Preotul Aleksei Uminski FOTO trinity-church.ru
Preotul Aleksei Uminski FOTO trinity-church.ru

Un „tribunal” al Bisericii Ortodoxe Ruse a stabilit că Aleksei Uminski, 63 de ani, ar trebui să fie „expulzat din cele sfinte” pentru că și-a încălcat jurământul preoțesc, relatează agenția de presă Reuters, care citează un verdict publicat sâmbătă.

Decizia a fost transmisă spre aprobare Patriarhului Chiril I al Moscovei și al Întregii Rusii, un susținător fidel al liderului de la Kremlin, Vladimir Putin.

Cazul Uminski ilustrează eforturile conducerii Bisericii Ortodoxe Ruse de a reprima tentativele de disidență internă pe fondul așa-zisei „operațiuni militare speciale” din Ucraina, pe care Patriarhul Chiril I a binecuvântat-o și a promovat-o în rândul enoriașilor.

Zeci de preoți sancționați în Rusia

De la începutul războiului la scară largă din Ucraina, care durează de aproape doi ani, zeci de preoți ortodocși au fost pedepsiți în Rusia pentru că nu au urmat linia oficială impusă de patriarh, de exemplu citind rugăciuni pentru pace, nu pentru victorie. Informația este furnizată de grupul online Creștini împotriva războiului.

Într-un interviu acordat în noiembrie anul trecut, Aleksei Uminski a spus că limbajul pro-război este complet incompatibil cu liturghia bisericii.

„Tribunalul” bisericesc a stabilit că preotul Uminski și-a încălcat jurământul prin refuzul de a citi „Rugăciunea pentru Sfânta Rus”, pe care Patriarhul Chiril I a făcut-o obligatorie la slujbe.

În rugăciune, conducerea Bisericii Ortodoxe Ruse pretinde că rușii sunt poporul lui Dumnezeu și luptă împotriva celor care au îndreptat armele împotriva lor, deși cel care a ordonat invazia în mod nejustificat este nimeni altul decât Vladimir Putin.

„Iată, cei care vor să lupte au luat armele împotriva Sfintei Rus, sperând să dezbine și să distrugă poporul său unit. Ridică-te, Doamne, să ajuți poporul Tău și dă-ne victoria prin puterea Ta”, se spune în rugăciunea rostită pentru prima dată de Chiril I pe 25 septembrie 2022, la șapte luni de la lansarea invaziei.

Preotul Aleksei Uminski, care a condus funeraliile fostului lider sovietic Mihail Gorbaciov, este cea mai importantă țintă a represiunilor din cadrul Bisericii Ortodoxe Ruse.

După 30 de ani în care a slujit ca preot principal la Biserica Sfânta Treime Dătătoare de Viață din Moscova, el a fost îndepărtat brusc luna aceasta, chiar înainte de Crăciunul pe stil vechi, fiind înlocuit cu Andrei Tkaciov, un susținător vocal al provocării de sânge în Ucraina. Practic, această decizie a deschis calea pentru verdictul de sâmbătă.

Aleksei Uminski îi încuraja pe credincioși să caute preoți care „se roagă mai mult pentru pace decât pentru victorie”. „În războaiele moderne, orice victorie este aproape întotdeauna echivalentă cu autodistrugerea”, afirma el.

Kirill uzurpatorul

Unii enoriași contestă răspopirea lui Aleksei Uminski. Peste 11.600 de credincioși ortodocși au semnat o scrisoare deschisă în sprijinul său după îndepărtarea din biserică. „Este o mare tragedie pentru mulți credincioși, pentru copiii grav bolnavi, pentru sute de deținuți și mii de oameni fără adăpost”, spun enoriașii.

Potrivit Kseniei Lucenko, expertă în Biserica Ortodoxă Rusă la Consiliul European pentru Relații Externe, decizia răspopirii lui Uminski nu are temei, deoarece rugăciunea pe care a refuzat să o citească nu a fost aprobată de Sfântul Sinod.

În opinia ei, expulzarea preotului Uminski este o dovadă a faptului că Patriarhul Chiril I a uzurpat puterea în Biserica Ortodoxă Rusă.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite