Paradă de Ziua Marinei Militare Ruse: mult spectacol, dar câtă substanţă? FOTO VIDEO
0Rusia a oferit un spectacol al puterii sale navale, duminică, trimiţând patruzeci de vase de război pe râul Neva din Sankt Petersburg, într-o demonstraţie ce se vrea a fi puternică vizual, însă care ar putea masca slăbiciuni.
Era aşteptat ca în versiunea de anul acesta a paradei de Ziua Marinei să apară public noua fregată invizibilă „Admiral Gorshkov”. Vasul de război de 4.500 de tone este nava conducătoare dintr-un grup de şase, ce ar urma să facă parte din flota maritimă rusă, până în 2025, conform agenţiei de stat TASS, citată de CNN.
Totuşi, TASS a spus că Gorshkov şi alte unsprezece vase erau prea mari pentru a fi aduse pe râul Neva, unde a avut loc cea mai importantă parte a paradei şi, în schimb, preşedintele rus Vladimir Putin le-a întâmpinat doar echipajele la portul Kronstadt, Sankt Petersburg.
„Flota rusă rezolvă cu succes sarcinile ce privesc capacităţile defensive ale ţării, are o contribuţie semnificativă la lupta împotriva terorismului şi joacă un rol important în asigurarea echilibrului strategic,” a declarat Putin la paradă. „Pentru mai bine de 300 de ani, flota a apărat statutul Federaţiei Ruse ca putere navală, capabilă de a-şi proteja cu hotărâre interesele naţionale.”
Preşedintele rus a mai menţionat că zeci de nave şi submarine au susţinut interesele Rusiei în oceanul mondial în fiecare zi.
„Suntem, pe bună dreptate, mândri de marina noastră, de forţele noastre navale, de nivelul lor cel mai înalt în ceea ce priveşte pregătirea de luptă, de capacităţile tactice şi operaţionale, de puterea şi frumuseţea flotei noastre,” a adăugat liderul de la Kremlin.
Fregatele clasa Gorshkov
Ministrul rus al Apărării, Sergei Shoigu, numeşte noua clasă de fregate „pilonul” flotei ruse pentru anii ce vor urma, potrivit agenţiei TASS.
Analiştii spun că fregatele din clasa Gorshkov vor fi rapide şi puternice.
„Noua fregată este incredibil de bine înarmată pentru o navă atât de mică,” a scris analistul Paul Schwartz de la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale (CSIS), în 2016, într-un studiu, adăugând că fregata „va spori semnificativ capacitatea combativă a flotei.”
„Este o îmbunătăţire semnificativă faţă de predecesorii săi,” a spus Carl Schuster, expert american care subliniază că noile fregate ruse vor avea rachete supersonice de croazieră, care vor avea capacitatea de a-şi găsi ţintele mult mai repede decât cele americane.
Printre alte vase notabile în parada de duminică se numără nava de desant amfibiu „Ivan Gren”, capabilă să transporte 13 tancuri, 36 de transportoare blindate sau până la 300 de infanterişti marini, crucişătorul „Mareşal Ustinov” şi submarinul Oryol, cel mai mare vas de la paradă.
Schuster a spus că acest lucru scoate în evidenţă o problemă a Marinei ruse-întreţinerea.
„Ruşii se concentrează, în primul rând, pe construcţie, în al doilea rând pe operaţiuni, pe antrenament în al treilea rând şi abia în ultimul rând, la mare distanţă, pe întreţinere,” a spus acesta.


