O instanţă a ONU ordonă Rusiei să elibereze toţi activiştii Greenpeace

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O instanţă a ONU ordonă Rusiei să elibereze toţi activiştii Greenpeace. FOTO: Reuters.
O instanţă a ONU ordonă Rusiei să elibereze toţi activiştii Greenpeace. FOTO: Reuters.

Un tribunal în domeniul maritim al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a ordonat Federaţiei Ruse eliberarea vasului Greenpeace şi a celor 30 de persoane reţinute în septembrie după un protest la o platformă petrolieră rusa, informează BBC.

Recent, autorităţile de la Kremlin au decis eliberarea a încă trei activişti ai organizaţiei Greenpeace, însă tot mai multe presiuni din partea statelor vestice dispun punerea în libertatea a tuturor celor închişi.

Instanţa de judecată din Hamburg a menţionat de asemenea că Rusia va beneficia de un depozit de 3,6 milioane de euro, pentru a elibera vasul „Arctic Sunrise”.

Imediat după pronunţarea sentinţei, oficialii de la Kremlin au anunţat că in acest caz tribunalul ONU nu are nicio competenţă.

Cele care au adus cazul pe masa instanţei ONU au fost autorităţile olandeze, acestea susţinând că în acest caz Rusia a încălcat legislaţia internaţională deoarece nu a permis navigarea liberă a vasului „Arctic Sunrise”, proprietate a organizaţiei Greenpeace.

Replica Rusiei la aceste acuzaţii a fost că are dreptul de face arestările, pentru că nava se află sub incidenţa legilor ruseşti.

Iniţial, cei 30 de protestatari Greenpeace au fost inculpaţi de piraterie, însă ulterior acuzaţiile au fost schimbate în „huligansim”.

Trbunalul de la Hamburg este un organism judiciar independent, internaţional, care se pronunţă în litigii privind interpretarea şi aplicarea Convenţiei ONU privind dreptul circulaţiei maritime.

Ministerul rus de Externe a declarat că va studia hotărârea tribunalului de la Hamburg.

Săptămâna aceasta, autorităţile de la Moscova au decis eliberarea a încă trei activişti Greenpeace. În septembrie, 30 de protestatari ai acestei organizaţii au fost reţinuţi după ce au escaladat o platformă petrolieră a companiei ruse Gazprom. În prezent, 12 actvişti sunt încă reţinuţi.


Citeşte şi:

O parte din activiştii Greenpeace arestaţi în Rusia au fost eliberaţi

Un tribunal din Rusia a decis miercuri eliberarea a încă trei activişti Greenpeace, arestaţi în septembrie, printre care şi căpitanul navei, americanul Peter Wilcox, informează AFP.

VIDEO Militanţi Greenpeace ocupă Ministerul polonez al Economiei

Aproximativ 40 de militanţi ai Greenpeace s-au instalat pe acoperişul sediului Ministerului polonez al Economiei luni dimineaţa, zi în care are loc un controversat "summit internaţional referitor la cărbune", în cadrul conferinţei ONU privind clima, care are loc tot la Varşovia, relatează AFP.

Autorităţile de la Moscova schimbă capetele de acuzare pentru cei 30 de activişti ai Greenpeace

Rusia a renunţat la acuzaţiile de piraterie împotriva celor 30 de activişti ai Greenpeace, acestea fiind înlocuite cu acuzaţii de huliganism, potrivit autorităţilor de la Moscova.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite