Moscova lucrează la un nou focar separatist, în Bugeac: „Republica Populară Basarabia“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analiştii de la centrul ucrainean Da Vinci AG avertizează despre pericolul autoproclamării unei noi republici separatiste în sud-vestul Ucrainei, în regiunea Bugeac, care să acţioneze ca pârghie pentru destabilizarea Republicii Moldova şi cap de pod în cazul unui asalt asupra regiunii Odessa.

Zvonurile despre declararea unei noi entităţi separatiste s-au înteţit de la începutul acestui an. Aceasta ar putea fi creată de către membrii unei organizaţii ilegale din regiune, care activează în interesul Federaţiei Ruse.

„Este discutată varianta ca această „republică” să se extindă şi pe teritoriul Republicii Moldova, ceea ce ar provoca destabilizări pe teritoriul a două state, care astăzi sunt în zona de interes a Kremlinului”, spun experţii de la centrul analitic ucrainean Da Vinci AG, citaţi de Unian.

Aceştia analizează mai multe scheme după care s-ar forma şi extinde „Republica Populară Basarabia”.  În Republica Moldova s-ar începe cu destabilizarea situaţiei din Găgăuzia, în raioanele Basarabeasca şi Taraclia, iar paralel în regiunea transnistreană.

„Iniţial, accentul va fi pus pe declararea independenţei Găgăuziei, care ar putea pretinde părţi din teritoriul Republicii  Moldova şi din al Ucrainei. Găgăuzia astăzi este principalul centru de activitate al Kremlinului în regiune”, au adăugat experţii ucraineni.

Potrivit analiştilor, evenimentele-cheie care ar putea influenţa acest proces sunt alegerile parlamentare din Republica Moldova, dar şi alegerea başcanului Găgăuziei, programată pentru primăvara lui 2015.

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite