Mihail Hodorkovski îndeamnă Occidentul să nu-l legitimeze pe Putin

0
Publicat:

Fostul oligarh şi actualul opozant în exil al Kremlinului, Mihail Hodorkovski, a îndemnat luni Occidentul să nu-l recunoască pe Vladimir Putin ca președinte al Rusiei şi a dat asigurări că opoziţia rusă este unită.

Mihail Hodorkovski FOTO EPA-EFE
Mihail Hodorkovski FOTO EPA-EFE

„E vorba acum de a recunoaşte în sfârşit în mod public ilegitimitatea lui Putin. Avem mari aşteptări de la societatea occidentală, căreia îi cerem să-şi îndemne guvernele să nu recunoască legitimitatea lui Putin”, a declarat Hodorkovski în cadrul unui eveniment organizat la centrul de reflecţie Center for Liberal Modernity din Berlin.

„Atunci când şefii de stat şi guvern occidentali îi strâng mâna lui Putin, aceasta înseamnă o foarte puternică legitimare a lui Putin în ţara sa”, a insistat el.

Opozantul rus a dat asigurări totodată că diferitele curente de opoziţie sunt de acord în „chestiuni esenţiale”. „Nu-l mai vrem pe Putin la putere şi vrem să clarificăm lucrurile cu alegeri corecte şi transparente”, a explicat Hodorkovski.

Duminică, Mihail Hodorkovski s-a întâlnit la Berlin cu Iulia Navalnaia, văduva opozantului Aleksei Navalnîi - decedat la 16 februarie în colonia penitenciară „Lupul polar”.

Mihail Hodorkovski, fost magnat al petrolului, a stat zece ani după gratii după ce i s-a opus lui Putin la începutul anilor 2000. După eliberarea sa, în 2013, s-a refugiat la Londra, de unde finanţează platforme ale opoziţiei ruse, relatează AFP, potrivit Agerpres.

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite