Mesajul Kremlinului după ce Trump l-a criticat dur pe Putin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul de la Kremlin este dispus să dialogheze cu președintele american, chiar dacă acesta l-a criticat dur pentru propunerile privind Ucraina.

Putin, deschis la discuții cu Trump. FOTO: EPA-EFE
Putin, deschis la discuții cu Trump. FOTO: EPA-EFE

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat luni că unele dintre declarațiile lui Trump au fost parafrazate mai degrabă decât citate exact, dar a recunoscut că au fost „mai multe declarații diverse” pe acest subiect.

Continuăm să lucrăm cu partea americană, în primul rând la construirea relaţiilor noastre bilaterale, care au suferit daune enorme în timpul administraţiei anterioare”, a precizat Peskov. „Lucrăm, de asemenea, la punerea în aplicare a unor idei legate de reglementarea ucraineană. Activităţile sunt în curs de desfăşurare, până în prezent nu există detalii despre care ar trebui să vă informăm”, a adăugat Peskov. „Acesta este un proces care necesită timp, probabil din cauza complexităţii sale”.

Președintele rus Vladimir Putin „rămâne deschis oricărui contact” cu Donald Trump, a declarat Dmitri Peskov, luni, în cadrul unui briefing de presă, potrivit Agerpres. Totuși, el a subliniat că „nicio nouă convorbire telefonică” între cei doi lideri „nu este prevăzută deocamdată”,  dar „dacă este necesar”, poate fi organizată rapid.

Declarația vine după ce Donald Trump și-a exprimat nemulțumirea față de Putin, numindu-l „foarte enervant”. Președintele american a reacționat astfel la ideea avansată de liderul rus privind o „administrație de tranziție” în Ucraina, care nu l-ar include pe actualul președinte Volodimir Zelenski. Trump a spus că a fost furios și „enervat” atunci când președintele rus Vladimir Putin a criticat credibilitatea conducerii președintelui ucrainean Volodimir Zelesnki.

Într-un interviu acordat duminică pentru NBC News, Trump a avertizat că, dacă Rusia îi va bloca eforturile de a pune capăt războiului, ar putea impune tarife de până la 50% pe petrolul rusesc. Măsura ar putea intra în vigoare într-o lună, dacă nu se ajunge la o încetare a focului.

Vineri, Vladimir Putin a sugerat, într-o întâlnire cu militari ruși la Murmansk, că Ucraina ar putea fi administrată temporar de ONU pentru a organiza alegeri prezidențiale „democratice”. „Am putea, desigur, să discutăm cu SUA, chiar și cu țările europene, și în mod evident cu partenerii și prietenii noștri, sub egida ONU, posibilitatea de a înființa în Ucraina o administrație de tranziție”, a spus Putin.

„Pentru ce? Pentru a organiza alegeri prezidențiale democratice care s-ar solda cu instalarea la putere (în Ucraina) a unui guvern competent și care s-ar bucura de încrederea poporului, apoi pentru a începe cu aceste autorități negocieri asupra unui acord de pace și a semna documente legitime”, a explicat președintele rus.

Liderul de la Kremlin a insistat că Rusia își urmărește obiectivele în Ucraina „progresiv, poate că nu atât de rapid pe cât ne-am dori, însă cu insistență și certitudine, pentru a îndeplini toate obiectivele anunțate”. Moscova susține că vrea „demilitarizarea” și „denazificarea” țării vecine, considerând apropierea Ucrainei de NATO o amenințare.

Pe fondul presiunilor americane pentru un armistițiu, Kievul a acceptat pe 11 martie o pauză de 30 de zile în conflict, ceea ce a stârnit îngrijorări în rândul liderilor europeni și ucraineni cu privire la un posibil acord negociat fără implicarea lor.

Rusia

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite