Medvedev amenință cu un „mare război” împotriva NATO și își anunță favoriții la alegerile programate în Europa

0
Publicat:

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev, cunoscut ca una dintre principalele portavoci din interiorul sistemului ale propagandei Kremlinului, amenință cu lansarea unui război împotriva NATO și face declarații cu iz de ingerință electorală în contextul apropierii unor alegeri importante în Europa.

Dmitri Medvedev FOTO EPA-EFE
Dmitri Medvedev FOTO EPA-EFE

Deranjat de exercițiile militare „Steadfast Defender 2024”, cel mai amplu antrenament NATO de la încheiera Războiului Rece, Dmitri Medvedev lansează critici la adresa politicienilor și generalilor occidentali într-un limbaj nedemn pentru un fost șef de stat.

În timp ce armata rusă agresează Ucraina, actualul vicepreședinte al Consiliului de Securitate de la Moscova acuză că generalii occidentali încearcă „încă o dată să sperie” Rusia. Apoi amenință cu un „mare război” Rusia-NATO, susținând, în stilul specific al propagandei Kremlinului, că Rusia nu va iniția atacul, ci va răspunde „adecvat” în cazul încălcării integrității sale teritoriale.

„Același lucru (un mare război, n. red.) se va întampla dacă vreo țară NATO va începe să pună la dispoziția susținătorilor lui Bandera aerodromurile sale. Aceștia vor deveni cu siguranță o țintă legitimă pentru forțele noastre armate și vor fi distruși fără milă. Toate căștile cu simboluri NATO care astăzi îți zornăie cu fanfaronadă armele nu departe de granițele noastre ar trebui sa țină minte acest lucru”, a scris fostul președinte rus.

Potrivit reprezentanților regimului Putin, NATO nu trebuie să organizeze exerciții militare. În cazul organizării lor, Rusia, singurul agresor european de după încheierea Războiului Rece, le consideră o „escaladare”. De altfel, Rusia se consideră singura îndreptățită din lume să-și pregătească militarii și să se înarmeze.

„Timp de mai multe luni, un grup de 90.000 de forțe din 31 de țări membre NATO, precum și Suedia, va opera în mod activ în apropierea granițelor rusești din Norvegia până în Romania. Acest pas are ca scop deliberat escaladarea lucrurilor. Crește riscul de incidente militare”, a comentat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, anticipând totodată „consecințe tragice pentru Europa”.

Pe de altă parte, Medvedev a anunțat într-un mesaj ulterior că Rusia vrea să „sprijine în toate modurile posibile” partidele politice anti-sistem din Europa.

„Sarcina noastră este de a-i susţine pe aceşti politicieni şi partidele lor din Occident în toate modurile posibile, ajutându-i apertum (deschis, n. red.) şi secretum (în secret, n. red.) să obţină rezultate decente în alegeri”, a scris fostul președinte rus pe canalul său de Telegram.

Medvedev nu enumeră anumite formațiuni politice, dar spune că acestea au „un program naţional care se opune globalismului american, atât de stânga, cât şi de dreapta” sau care se opun „dispariţiei patriei ruseşti”.

Amestecul Kremlinului în alegerile din Europa este bine cunoscut de mai mulți ani, dar anunțul lui Medvedev survine într-o perioadă delicată a războiului din Ucraina, unde Vladimir Putin speră să câștige pe măsura reducerii susținerii occidentale pentru Kiev. Prin urmare, Kremlinul mizează pe erijarea atât în Europa, cât și în Statele Unite a unor actori politici anti-sistem favorabili politicilor sale.

Două mari alegeri sunt programate anul acesta, și anume europarlamentarele din 6-9 iunie și prezidențialele din Statele Unite pe 5 noiembrie.

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite