Mărturii despre copii ucraineni deportați și adoptați împotriva voinței lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mărturii obținute de Associated Press și New York Times surprind practica deportării forțate a copiilor ucraineni, relatează Insider.

Mii de copii ucraineni s-au refugiat în alte țări după începutul războiului FOTO EPA-EFE
Mii de copii ucraineni s-au refugiat în alte țări după începutul războiului FOTO EPA-EFE

Oficialii ucraineni susțin că mii de copii au fost luați de forțele rusești din zonele ocupate ale Ucrainei și deportați forțat în teritoriile ocupate de Rusia sau în Rusia unde odată ajunși procedurile de adopție au fost accelerate.

Unul dintre acești copii este o fată în vârstă de 14 ani. Sub numele de Ania, fata a dezvăluit pentru New York Times că a fost luată împotriva voinței sale și că nu a putut pleca din Rusia, unde locuiește la o familie adoptivă. Ea a mărturisit că se fac formalități să obțină cetățenie rusă, dar că și-ar dori să se întoarcă la prietenii și familia ei din Ucraina.

„Nu am vrut să plec. Dar nimeni nu m-a întrebat pe mine”, a declarat ea pentru Times, care a intervievat-o prin intermediul aplicațiilor de mesagerie și a mesajelor vocale.

Povestea Aniei nu este singulară, numărându-se printre multiplele mărturii recente privind aceste practici ale Rusiei în teritoriile ocupate din Ucraina. De altfel încă din luna aprilie oficialii ucraineni semnalat faptul forțele rusești „deportează forțat" copii ucraineni pe care îi dă apoi spre adopție în Rusia. O statistică oficială efectuată de guvernul ucrainean arată că peste 8.700 de persoane au avut această soartă, dar cifra este dificil de urmărit.

Oficialii americani susțineau în luna septembrie că autoritățile ruse au coordonat deportarea a mii de copii ucraineni în Rusia, adăugând că „demersurile au cuprins în mod specific adopția forțată a copiilor ucraineni în familii rusești" și așa-numita <<educație patriotică>> a copiilor ucraineni".

Oficialii americani au precizat că s-au făcut inclusiv demersuri în privința unei legislații menită să accelereze procesul de acordare a cetățeniei ruse copiilor ucraineni și „selectarea deliberată a copiilor ucraineni de către forțele Rusiei”.

De partea cealaltă, Rusia nu a dezvăluit public numărul de copii ucraineni aduși în țară. Televiziunile rusești difuzează însă frecvent imagini cu sosirea în țară a unor copii descriși ca fiind orfani ucraineni, potrivit unei anchete a Associated Press. Presa de stat rusă îi prezintă pe acești copii ca fiind abandonați și salvați din război, iar ei sunt primiți cu ursuleți de pluș, a relatat Times.

Autoritățile ruse susțin că sunt copii fără părinți sau tutori, dar mărturiile contrazic aceste afirmații. Unii dintre copii sunt luați din centre instituționale, cum ar fi Ania, care se afla într-un centru pentru bolnavi de tuberculoză , doar că nu toți copiii care se află în astfel de centre sunt orfani, potrivit NYT.

AP a identificat, de asemenea, copii care nu erau orfani, dar care fuseseră mințiți că părinții lor nu îi doresc. Totuși, chiar și dacă unii dintre acești copii nu au părinți, acțiunea de scoatere a copiilor din țară ar putea însemna acțiuni în sensul unui genocid sau tentative de a șterge cultura și identitatea ucraineană, a relatat publicația.

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite