Kremlinul spune că nu vrea să elibereze prizonieri ucraineni în schimbul lui Viktor Medvedciuk, finul lui Putin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viktor Medvedciuk (stânga) într-un dialog cu Vladimir Putin FOTO EPA-EFE
Viktor Medvedciuk (stânga) într-un dialog cu Vladimir Putin FOTO EPA-EFE

Kremlinul a respins miercuri o propunere a Kievului privind un schimb între omul de afaceri şi politicianul Viktor Medvedciuk, un apropiat al lui Vladimir Putin capturat marţi după ce a fugit din arestul de la domiciliu, şi prizonieri ucraineni deţinuţi de Rusia, relatează AFP.

„În privinţa schimbului evocat cu atâta ardoare şi plăcere de către diverse personalităţi de la Kiev, Medvenciuk nu este cetăţean rus, nu are nicio legătură cu operaţiunea militară specială (aşa cum este prezentat în Rusia războiul din Ucraina, n. red.), este un politician străin”, a declarat purtătrorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Noi nu ştim absolut deloc dacă el doreşte ca Rusia să ia parte la rezolvarea scandalului calomnios care-l vizează”, a adăugat Peskov.

Autorităţile ucrainene au anunţat marţi capturarea lui Viktor Medvedciuk într-o operaţiune a serviciului de securitate.

Inculpat de înaltă trădare şi de tentativă de jefuire a resurselor naturale în Crimeea, o peninsulă de la Marea Neagră anexată de Rusia în 2014, Medvedciuk a fugit din arestul de la domiciliu la scurt timp după ce armata rusă a invadat Ucraina.

Medvedciuk, a cărui fiică a fost botezată de Vladimir Putin, este considerat principalul cal troian al Rusiei în Ucraina. Averea acestuiom de afaceri şi politician născut acum 67 de ani la Krasnoiarsk, în Siberia, este estimată la 620 de milioane de dolari.

Volodimir Zelenski a propus marţi seară Moscovei să i-l predea pe Medvedciuk în schimbul prizonierilor ucraineni.

„Propun Federaţiei Ruse să îl schimbe pe acest bărbat cu băieţii şi fetele noastre care se află în prezent în captivitate în Rusia”, a declarat Zelenski într-o înregistrare video postată pe Telegram.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite