Kremlinul nu a reuşit să-i închidă gura lui Navalnîi. Echipa sa a  publicat investigaţiile despre corupţia din Siberia făcute înainte de otrăvirea opozantului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ultima imagine a opozantul rus Aleksei Navalnii ]nainte de otrăvirea sa
Ultima imagine a opozantul rus Aleksei Navalnii ]nainte de otrăvirea sa

Echipa lui Aleksei Navalnîi a publicat investigaţiile despre corupţia din Siberia, unde politicianul de opoziţie rus a fost otrăvit la începutul lunii august, în timp ce conducea cercetările.

Raportul, publicat pe site-ul său luni, 31 august, susţine că 18 din cei 50 de parlamentari din Novosibirsk, al treilea oraş ca mărime din Rusia, sunt proprietari sau reprezintă proprietari de companii de construcţii.

Raportul oferă, de asemenea, informaţii detaliate despre proprietăţile şi activele parlamentarilor şi ale rudelor acestora şi solicită persoanelor din Novosibirsk să voteze candidaţii opoziţiei susţinuţi de proiectul de vot inteligent al Navalnîi.

Novosibirsk şi regiunea înconjurătoare se confruntă cu un boom al construcţiilor, inclusiv proiecte finanţate de guvern, care ridică semne serioase de întrebare cu privire la conflictul de interese în care se află parlamentarii, scrie europa libera.

Navalnîi se afla în turneu în Siberia, incluzând Novosibirsk şi Tomsk, unde vor avea loc alegeri municipale în septembrie, când brusc s-a simţit rău la bordul unui avion care zbura de la Tomsk la Moscova pe 20 august.

Bărbatul de 44 de ani a petrecut două zile într-un spital din oraşul Omsk înainte de a fi transferat în Germania, unde se află într-o unitate de terapie intensivă în comă indusă.

Medicii de la Spitalul Charite din Berlin au ajuns la concluzia că Navalnîi a fost otrăvit cu un grup de substanţe active numite inhibitori de colinesterază, care se găsesc în mai multe medicamente, precum şi în unele pesticide şi neurotoxine.

Echipa lui Navalnîi susţine că a fost deliberat otrăvit şi a dat vina pe Kremlin. Medicii ruşi din Omsk care l-au tratat pe Navalnîi au spus că testele lor nu au relevat nicio urmă de otravă în organismul lui Navalnîi.

Concluzia medicilor germani a determinat guvernele occidentale să ceară Rusiei să investigheze modul în care Navalnîi a fost otrăvit.

Până în prezent, oficialii ruşi au respins acuzaţiile privind otrăvirea sa deliberată susţinând că sunt prea puţine indicii ca să investigheze cazul. 

Un tribunal i-a interzis candidatului promovat de Navalnîi să participe la alegerile locale

Putin se teme să nu piardă frâieie Rusiei. Alege cu grijă pe cine lasă să candideze la alegerile locale din 1 septembrie. Un tribunal rus i-a interzis candidatului promovat de Aleksei Navalnîi să participe la alegerile locale

Un tribunal din Rusia i-a interzis candidatului promovat de criticul Kremlinului, Aleksei Navalnîi, chiar în ultima sa înregistrare video înainte de a i se face rău, să participe la cursa electorală pentru un loc în consiliul oraşului Novosibirsk, Siberia, a anunţat luni echipa lui Navalnîi, informează Reuters.

"Am aflat astăzi că un tribunal i-a interzis candidatului nostru (Daniil) Markelov participarea în alegeri", a declarat purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi, Kira Iarmîş, într-o înregistrare postată pe YouTube.

Navalnîi a filmat înregistrarea video pentru promovarea candidaţilor opoziţiei din Novosibirsk în timpul călătoriei sale în Siberia, cu câteva zile înainte să i se facă rău în timpul zborului de întoarcere spre Moscova.

Alegerile locale sunt programate pentru 13 septembrie.

Aliaţii săi au difuzat înregistrarea luni şi aceasta a fost vizualizată de aproape o jumătate de milioan de ori în doar câteva ore după difuzare.

"Aici ar putea fi unul dintre oraşele cele mai prospere din lume, însă în loc de aceasta avem un ghetou rusesc din panouri de beton", spune Navalnîi în înregistrarea video, cu referire la prefabricatele folosite de Rusia din perioada sovietică pentru construcţia blocurilor cu multe etaje.

"Scopul nostru este să eliberăm capitala Siberiei de ocupanţi", spune Navalnîi.

Markelov ar fi trebui să candideze împotriva unui dezvoltator local, Aleksei Djulai, de la partidul puterii Rusia Unită.

Tribunalul regional a respins înregistrarea lui Markelov drept candidat după ce a găsit că două dintre cele 121 de semnături în susţinerea lui nu erau valide, a spus Markelov. El a declarat pentru Reuters că va contesta această decizie la Curtea Supremă a Federaţiei Ruse.

Germania spune că nori negri se aştern peste legăturile cu Rusia 

Germania a cerut Rusiei să-şi sporească eforturile pentru investigarea modului în care liderul opoziţiei, Alexei Navalnîi, aflat în prezent într-un spital din Berlin în stare gravă, s-a îmbolnăvit.

Vorbind luni, pe 31 august, la întruniarea ambasadorilor francezi, de la Paris, ministrul german de externe Heiko Maas a avertizat că „nori întunecaţi” plutesc peste legăturile bilaterale ale Europei cu Moscova, spunând că securitatea continentului este în pericol.

„Desigur, ne aşteptăm ca Rusia să contribuie la clarificarea cazului Navalnîi mai mult decât o face în acest moment", a spus el.

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite