KGB-iști în sutană: Cazul unui preot ortodox rus care a denunțat un enoriaș

0
Publicat:

Denunțarea unui enoriaș de către un preot ortodox readuce în atenția opiniei publice din Rusia legăturile dintre Serviciul Federal de Securitate (FSB, fostul KGB) și Patriarhia Moscovei.

Protoiereul Serghei Kandîbin FOTO novayagazeta.eu
Protoiereul Serghei Kandîbin FOTO novayagazeta.eu

Un nou caz de turnare a unui enoriaș de către un preot arată că este imposibil de trasat o graniță canonică între Biserica Ortodoxă Rusă și FSB, o situație ce datează încă de pe vremea Uniunii Sovietice, scrie novayagazeta.eu.

Acest caz îi are ca protagoniști pe protoiereul Serghei Kandîbin, de la Biserica Icoana Maicii Domnului din Kazan, din localitatea Telma, regiunea Irkuțk, și omul de afaceri local Serghei Uglianița.

Protoiereul l-a denunțat pe Serghei Uglianița la FSB după ce acesta din urmă i-a exprimat părerile sale pro-ucrainene și a aprins o lumânare în biserică pentru victoria armatei ucrainene. Cazul a ieșit la iveală pe 14 octombrie, de ziua Apărătorilor Patriei în Ucraina, dar spovedania ar fi avut loc în aprilie.

Cele două părți au variante proprii asupra evenimentului. Potrivit lui Serghei Uglianița, preotul a comis un păcat, întrucât el ar fi dat informații împărtășite în timpul unei spovedanii. De cealaltă parte, preotul susține că nu a fost vorba de o spovedanie, ci de o simplă discuție pe care a interpretat-o ca o provocare la adresa sa. Ori părintele Serghei ține în mod frecvent rugăciuni pentru victoria armatei ruse.

Deși Serghei Uglianița este o persoană destul de cunoscută în regiune, atât ca fost deputat local, cât și ca om de afaceri, totuși preotul spune că nu-l cunoaștea personal și l-a considerat un „sabotor ucrainean”.

Acuzat de incitare la ură, inclusiv împotriva lui Putin

Dosarul pe numele lui Uglianița a fost deschis în data de 12 octombrie sub acuzația de comiterea unor „activități care vizează incitarea la ostilitate sau la ură”. Omul de afaceri este suspectat că „incită la ură” împotriva poliției, oficialilor guvernamentali și președintelui Rusiei, Vladimir Putin. Potrivit dosarului, convorbirea dintre Serghei Uglianița și părintele Serghei a avut loc după o predică a acestuia din urmă în vederea susținerii „operațiunii speciale” din Ucraina, așa cum a denumit Kremlinul războiul pe care l-a lansat în data de 24 februarie împotriva Ucrainei. „Acest război este de natură agresivă, (izbucnit, n. red.) din vina conducerii Federației Ruse și acțiunilor Forțelor Armate ale Federației Ruse”, i-ar fi mărturisit enoriașul părintelui Serghei, care a fost vizitat de ofițeri din cadrul FSB la sfârșitul lunii mai.

Unii enoriași cred că protoiereul ar fi procedat astfel din teama că biserica sa s-ar putea transforma într-un centru de „propaganda inamică subversivă”, ceea ce este inacceptabil în contextul războiului. Biserica părintelui Serghei publică un almanah și deține un site actualizat constant. Într-un material publicat pe 15 octombrie, protoiereul poate fi văzut rugându-se pentru soldații care se duc la luptă.

Turnătorii de spovedanii

Serviciile de securitate de la Moscova au avut întotdeauna o unitate specială responsabilă de organizațiile religioase, iar treptat, s-au inflitrat în aproape întregul episcopat al Bisericii Ortodoxe Ruse. Direcția era clară încă de la reînființarea Patriarhiei Moscovei de către Stalin, în septembrie 1943, când generalul de securitate G. G. Karpov a fost numit în funcția de prim-președinte al Consiliului pentru Afacerile Bisericii Ortodoxe Ruse.

Fiu al unui general MGB (Ministerul Securității Statului), publicistul Aleksandr Nevzorov își amintește cum, în copilărie, a vizitat „case sigure”, unde „preoții veneau din tot orașul să toarne spovedanii”. În opinia sa, aceste legături încă persistă, întrucât preoții dețin informații oferite voluntar de oameni și care fi de interes pentru serviciile secrete rusești.

Pervertirea creștinismului

În 2003, Grupul Helsinki din Moscova a publicat un apel adresat președintelui Federației Ruse de către unul dintre cei mai vechi membri ai săi, preotul Gheorghi Edelștein. Cu șase ani înainte de alegerea lui Kirill I ca șef al Bisericii Ortodoxe Ruse, părintele Gheorghi a avertizat că acesta reprezintă un mare pericol, numind Departamentul pentru Relații Externe al Bisericii Ortodoxe Ruse, condus de Kirill, „un centru ascuns al agenților KGB”. Ori, în anii 1970, Kirill a activat ca agent KGB sub numele de cod Mihailov.

În ciuda legăturilor evidente dintre foști și actuali lideri ai Bisericii Ortodoxe Ruse cu KGB, Biserica Catolică și cele protestante au menținut o relație respectuoasă cu ei și i-au recunoscut ca fiind singurii reprezentanți legitimi ai milioanelor de ortodocși din fosta Uniune Sovietică. Însă, astăzi, arhiepiscopul de München, cardinalul Reinhard Marx, afirmă că Patriarhia Moscovei a „pervertit creștinismul”. „Kirill Gundiaev”, explică cardinalul, „nu este decât un oficial al lui Putin”.

Rusia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite