INFOGRAFIE Planul lui Vladimir Putin. Cum a decis să anexeze Crimeea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Planul lui Vladimir Putin, dezvăluit într-un documentar
Planul lui Vladimir Putin, dezvăluit într-un documentar

Planul lui Vladimir Putin. Preşedintele rus Vladimir Putin vorbeşte într-un documentar realizat de postul public de televiziune din Rusia despre noaptea în care a decis să ia Crimeea de la Ucraina.

Cu titlul „În drum spre casă”, documentarul realizat de televiziunea rusă de stat Rossia 1 prezintă discuţiile din spatele uşilor închise din această perioadă a anului trecut, când Rusia a planificat şi pus în aplicare anexarea Peninsulei Crimeea. 

Putin a povestit că a dat ordinul secret pentru preluarea teritoriului în urma unei reuniuni din noaptea de 22 spre 23 februarie, la care au participat liderii ruşi şi directorii agenţiilor de securitate, care avea ca prim scop „salvarea” preşedintelui ucrainean prorus Viktor Ianukovici. 

Planul lui Vladimir Putin. Referendumul care a rupt Crimeea de Kiev

„Am terminat la 7.00 dimineaţa. La plecare, le-am spus colegilor mei că trebuie să începem să lucrăm la întoarcerea Crimeei la Rusia”, îşi aminteşte Putin în documentarul a cărui dată de difuzare nu a fost încă anunţată. 

La patru zile după această şedinţă, comandouri formate din „omuleţi verzi” - soldaţi fără însemne – au preluat aeroportul, parlamentul şi mai multe sedii de instituţii din Crimeea. Moscova a negat vehement în acea perioadă că este implicată în vreun fel în evenimentele din Peninsula care, până în 1953, i-a aparţinut şi pe care Hruşciov le-a făcut-o cadou ucrainenilor. 

Referendumul prin care Crimeea s-a rupt de Kiev a avut loc la 16 martie. O săptămână mai târziu, pe 21 martie, Putin a semnat decretul prin care peninsula a fost alipită Rusiei. 

INFOGRAFIE Razboiul hibrid al lui putin

[<a href="//storify.com/elenadumitru/putin-cu-ochii-pe-marea-neagr" target="_blank">View the story "Putin, cu ochii pe Marea Neagră" on Storify</a>]

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite