Indignare în Rusia: Patriarhia rusă a scos un calendar dedicat lui Stalin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Calendar dedicat lui Stalin, editat de  Biserica Ortodoxă Rusă
Calendar dedicat lui Stalin, editat de  Biserica Ortodoxă Rusă

Biserica Ortodoxă Rusă a editat un controversat calendar pe 2014 dedicat dictatorului sovietic Josef Stalin, fapt ce a stârnit o avalanşă de critici ale bloggerilor ruşi care sunt indignaţi de iniţiativa Patriarhiei ruse .

Calendarul, publicat de editura unei mănăstiri din Moscova , prezintă fotografii şi informaţii biografice despre evoluţia lui Stalin de la tânăr student la un seminar teologic din Georgia natală, până la statutul său lider sovietic cu părul cărunt.  Editura îl promovează drept  „ un cadou excelent pentru veterani şi împătimiţii de istorie“.

Calendarul se vinde cu 200 de ruble ( 6 dolari), on-line şi în librăriile din Rusia. Mihail Bankin, un istoric rus specializat  în studii despre Biserica Ortodoxă Rusă, a postat fotografii din calendar pe site-ul LiveJournal. Istoricul spune că „legătura dintre Patriarhia Rusă şi Stalin rămâne sacră“.

Apariţia calendarului a stârnit o avalanşă de comentarii din partea ruşilor indignaţi de această iniţiativă . „Biserica Ortodoxă Rusă a fost mult timp transformată într- o structură de făcut averi, iar credincioşii sunt doar o sursă de bani “, scrie un blogger rus. „ Este ruşinos, o ruşine şi o insultă la adresa tuturor celor care au murit, în timpul dictaturii lui Stalin “, a scrie un altul .

Stalin a avut o relaţie complexă cu Biserica Ortodoxă. În 1894, tânărul Stalin era admis la seminarul teologic din Tiflis, o instituţie a bisericii ortodoxe ruse din Georgia. El era plătit pentru cântatul în cor, bani care se adăugau la mică sa bursă. Deşi mama sa a vrut ca el să devină preot, Stalin a intrat la seminar nu datorită vreunei vocaţii religioase, ci pentru că era una dintre puţinele opţiuni educaţionale disponibile, atâta vreme cât guvernul ţarist nu permitea existenţa unei universităţi în Georgia.

Din motive încă neclare, după un timp a fost exmatriculat. Ca lider al URSS a declanşat o vastă campanie de persecuţie împotriva Bisericii Ortodoxe Ruse , nenumărate biserici fiind distruse . După izbucnirea celui de-al doilea război mondial, Stalin şi-a mai înmuiat poziţia şi a permis Bisericii să funcţioneze, deşi sub strictul control al statului comunist.
 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite