În Rusia a fost înregistrată o diferenţă de temperatură de 85,6 grade Celsius între două localităţi, în aceeaşi zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO SHUTTERSTOCK
FOTO SHUTTERSTOCK

Diferenţa de temperatură din Rusia a atins, în aceeaşi zi, 85,6 grade Celsius, cea mai mare înregistrată într-o singură ţară din 1954, potrivit datelor de pe site-ul Climate Reanalyzer.

Temperatura în Shatoy, sudul Ceceniei, a atins pe 8 decembrie,  24,5 grade, în timp ce la 6.000 de kilometri distanţă, în Oymyakon, a scăzut până la -61,1 grade Celsius.

„Temperaturile mai mici de -60 de grade Celsius sunt rare şi nu a fost semnalate în afara platoului Groenlandei din emisfera nordică de 10 ani”, a scris meteorologul Scott Duncan pe Twitter.

Anomaliile legate de temperaturile şi nivelurile extreme de precipitaţii devin normale pe măsură ce schimbările climatice sunt din ce în ce mai accentuate, au avertizat oamenii de ştiinţă de la ONU într-un raport din august.

„În anii 2020 trebuie să acordăm o atenţie deosebită valurilor de căldură, secetelor din sudul Rusiei şi precipitaţiilor extreme în alte părţi ale ţării”, a declarat pentru The Moscow Times Alexei Kokorin, cercetător la World Wildlife Foundation (WWF).

Diferenţa obişnuită de temperatură în timpul zilei între părţile de nord şi de sud ale Rusiei este de 10-15 grade Celsius, a declarat meteorologul Evgeniy Tishkovets pentru agenţia de ştiri TASS.  

Temperatura de -61,1 grade de la Oymyakon a fost cea mai scăzută a lunii decembrie în Rusia din 1984 şi una dintre cele mai scăzute înregistrate vreodată în ţară. Din 2008, temperatura nu a scăzut sub -60 grade, a scris pe Twitter meteorologul Thierry Goose.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite