FSB susține că a arestat un suspect în cazul sabotajelor de pe calea ferată Baikal-Amur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Serviciul de Securitate al Rusiei (FSB, principalul succesor al KGB) a anunţat joi arestarea unui cetăţean belarus în legătură cu operaţiunile de sabotaj de la sfârșitul lunii trecute care au vizat trenuri ce transportau carburant în Republica Bureatia, informează AFP.

FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Potrivit FSB, suspectul a „mărturisit” că a plasat „opt dispozitive explozive” pe vagoanele-cisternă ale celor două trenuri vizate de sabotaje şi că a acţionat la ordinul „serviciilor ucrainene de securitate ucrainene”. Instrucţiunile au fost transmise prin intermediul „unui compatriot (al suspectului, n. red.) stabilit în Lituania”, susține FSB. Obiectivul era „de a distruge infrastructuri critice de transport şi energie”, conchide sursa citată.

Primul atac a avut loc în noaptea de 29 spre 30 noiembrie în tunelul Bessolov din Republica Bureatia și a constat în detonarea a patru dispozitive explozive la trecerea unui tren care transporta carburant, după care a fost executat un al doilea sabotaj asupra unui alt tren care circula pe o cale ferată alternativă pe unde fusese deviat traficul feroviar după primul sabotaj. Aceste informații au fost furnizate de o sursă ucraineană informată despre operațiune.

Potrivit părții ucrainene, obiectivul operaţiunii a fost de a scoate din funcţiune respectiva linie de cale ferată ce face legătura cu China şi Mongolia.

Potrivit unui canal de Telegram apropiat de serviciile rusești de securitate, în urma exploziei din tunelul de pe calea ferată transsiberiană Baikal-Amur, şinele au fost grav avariate, iar combustibilul scurs din vagoane a inundat tunelul.

Ucraina a revendicat numeroase atacuri pe teritoril rus de la începutul războiului declanşat împotriva sa de către Vladimir Putin, dar este pentru prima dată când serviciile sale secrete execută astfel de operaţiuni la mii de kilometri de linia frontului, notează AFP, preluată de Agerpres.

Ucrainenii recurg tot mai mult la astfel de sabotaje ca tactică de război asimetric pentru a perturba logistica armatei ruse.

Pe lângă atacurile din spatele liniei frontului asupra unor ţinte ruseşti, precum depozite de muniţii, poduri strategice, cum au fost sabotajele asupra Podului Crimeei, centre de comandă, baze aeriene sau linii feroviare, au fost efectuate de asemenea atacuri în teritoriile ucrainene ocupate de Rusia şi chiar pe teritoriul rus care au provocat moartea unor responsabili ruşi ori susţinători ai Kremlinului.

Soţia lui Kirilo Budanov, şeful serviciului militar ucrainean de informaţii (HUR) - pe care Moscova îl consideră artizanul unora dintre aceste sabotaje -, a fost otrăvită luna trecută cu metale grele, acţiune despre care Kievul nu a oferit detalii, dar o pune pe seama serviciilor secrete ruseşti.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite