Fost deputat al Dumei de Stat ruse: de ce protestele din Bașkiria sunt un pericol pentru Federația Rusă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În special, sentimentele de protest pot apărea în Iakuția, crede Ponomariov.

Ilia Ponomariov FOTO UNIAN
Ilia Ponomariov FOTO UNIAN

Unul dintre cele mai mari proteste de la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei are loc în Bașkiria. Cu toate acestea, totul poate să nu se limiteze la această regiune, spune fostul deputat al Dumei de Stat a Federației Ruse, Ilia Ponomariov.

„Autoritățile înțeleg foarte bine că dacă 5.000 de oameni ies într-un oraș mic, atunci câți oameni vor ieși în Ufa, capitala regiunii? Și nu degeaba arestează activiști acolo. Într-adevăr, o explozie socială este pe cale să erupă în Bașkiria. Aceasta este o ilustrare vie a cuiva care distruge Rusia. Rusia nu este distrusă de Agenția Centrală de Informații a SUA, nu de Mossad, nu de Direcția Principală de Informații din Ucraina, ci de oficiali precum Radii Habirov, actualul șef al republicii, care duc la astfel de discursuri”, a notat el în cadrul unei emisiuni a canalului TV FREEDOM.

El a subliniat că autoritățile ruse au fost speriate de evenimentele din Bașkiria și ar putea recurge la acțiuni pripite. Potrivit lui Ponomariov, acest lucru ar putea duce la creșterea protestelor în regiune.

Autoritățile Federației Ruse s-au speriat. Dosarul penal inițiat arată gradul nesiguranței lor. Un alt lucru este că atunci când autoritățile se tem, de regulă, încep să facă astfel de prostii, în urma cărora totul se înrăutățește. Acest miting de 5.000 de oameni este o poveste creată de om... Și cred că vor continua să facă aceleași greșeli, mergând exact în aceeași direcție. Același Habirov, ca șef al regiunii, este un susținător loial al lui Vladislav Surkov din administrația președintelui Federației Ruse. Sunt obișnuiți să rezolve problema în acest fel prin forță. Ei bine, desigur, acest lucru va duce doar la o criză mai profundă în regiune”, a spus el.

Protestele nu se vor limita doar la Bașkiria, spune Ponomariov. Ele pot exploda în mai multe regiuni ale Federației Ruse.

Iakuția este o regiune foarte probabilă pentru izbucnirea protestelor. Totul este acolo pentru asta. Și există o majoritate națională acolo. Trebuie înțeles că nu există o majoritate națională de bașkiri în Bașkiria. Există aproximativ trei diaspore naționale egale - bașkiri, tătari și ruși. Dar în cazul Iakuției, mai mult de jumătate din populație sunt iakuți cu o conștiință națională foarte bine dezvoltată. Regiunea este complet autosuficientă din punct de vedere economic, nu are nevoie de nimic din centru. Și deja când Uniunea se prăbușea, erau proteste acolo, care nu puteau fi oprite decât cu bani, dând 25% din veniturile din diamante, regiunii. Mai sunt și alte regiuni siberiene - Tuva, Bureatia. Au motive să se răzvrătească”, a rezumat Ponomariov.

Protestele din Bașkiria

În orașul Baimak, din Republica Bașkiria, Federația Rusă, mii de locuitori au ieșit la proteste. Acest lucru s-a întâmplat după ce activistul local Fail Alsinov a fost condamnat la 4 ani de închisoare. Primul astfel de protest a avut loc pe 15 ianuarie, iar după două zile oamenii au mers la un nou miting, în condițiile în care temperaturile sunt de -20ºC.

Nu se știe cu siguranță ce a cauzat condamnarea lui Fail Alsinov. Diverse surse spun că s-a împotrivit ca locuitorii locali să fie trimiși la luptă în Ucraina sau au vorbit negativ despre migranții din Asia Centrală și Caucaz.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite