Faceţi cunoştinţă cu neonaziştii ruşi!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Membri ai grupării skinheads, în timpul unui protest din Moscova FOTO Reuters
Membri ai grupării skinheads, în timpul unui protest din Moscova FOTO Reuters

Protestele din ultimele luni din Rusia au scos în stradă nu doar militanţii liberali împotriva regimului Putin, ci şi adepţi ai grupărilor de extremă-dreapta.

Membrii grupării skinhead (neonazişti) din Rusia sunt responsabili de mai multe atacuri de extremă-dreapta asupra imigranţilor. Mulţi dintre autorii acestor acţiuni au fost închişi, dar o parte au fost deja eliberaţi.

Jurnalistul BBC Tom Esslemont a stat de vorbă cu mai mulţi adepţi ai grupării extremiste, în încercarea de a înţelege motivele care i-au condus la acţiuni de ură rasială, întrebându-se dacă ideile lor sunt native şi dacă vor reacţiona violent faţă de orice persoană pe care nu o plac.

Un fost condamnat ultranaţionalist, Maxim, a cărui poreclă este „Macetă“, este de părere că imigranţii ar trebui duşi în sate separate pentru muncitori.

În timpul interviului, şi-a pus cuţitul la vedere. „M-am uitat la el, aşteptându-mă la un zâmbet ameninţător. În schimb tot ce am văzut a fost răutate. Le-a şoptit ceva bodyguarzilor lui şi au început să chicotească. «Ai fost vreodată nevoit să-l foloseşti?», l-am întrebat, încercând să-l aduc înapoi la interviu. «Ţi-am spus să nu-mi pui întrebări stupide», a fost răspunsul lui.

Comentariul mi-a amintit de un filmuleţ pe care l-am văzut pe internet, cu un bărbat târât printr-o pădure. E ca un film de groază, numai că este real. Pe fundal se aud ţipete, iar apoi bărbatul este legat şi ucis. Detaliile sunt prea oribile pentru a fi vizionate. Cei care au studiat videoclipul m-au  asigur de autenticitatea lui şi au spus că este vorba de o crimă a unei bande de extremă dreapta.

Aceşti oameni au aceleaşi sentimete anti-imigraţie ca şi Maxim, dar printre ei se află şi membri bine educaţi“, scrie jurnalistul BBC.

Roman este un student la Drept care îşi doreşte să devină ofiţer vamal. În timpul său liber, merge în subsoluri murdare pentru a verifica actele imigranţilor care locuiesc acolo.

Avocatul Dmitri îşi petrecere duminicile departe de familie, la ţară, unde trage cu arma sa la ţintă: se antrenează pentru ca, atunci când va fi nevoie, să fie pregătit să acţioneze împotriva imigranţilor.

Un neonazist rus, Nils, ce a studiat filosofia peste hotare, se consideră un supraom.

Neonaziştii cu care jurnalistul a stat de vorbă aveau mai multe elemente în comun: nu consumă alcool, dispreţuiesc vodca rusească şi alcoolul în general, dar şi pe preşedintele Vladimir Putin, pentru că ar fi tolerat multiculturalismul. Totodată, resping tot ce ţine de modern. Toţi încearcă să schimbe subiectul dacă nu le convenea întrebarea, în timp ce expresia lor transmitea un singur lucru: pune altă întrebare.

Membrii ruşi de extremă-dreapta îşi duc existenţa într-o lume ciudată, întunecată şi misterioasă, pe care doresc să o adopte toţi ceilalţi conaţionali.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite