Discursul lui Vladimir Putin de Ziua Victoriei: Occidentul se pregătea să ne invadeze pământul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Discursul preşedintelui rus de Ziua Victoriei FOTO AFP
Discursul preşedintelui rus de Ziua Victoriei FOTO AFP

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat luni că "intervenţia" Rusiei în Ucraina a fost necesară, pentru că Occidentul "se pregătea să ne invadeze pământul, inclusiv Crimeea", informează Reuters.

GALERIE FOTO de la Parada Militară de la Moscova 

Putin şi-a începutul discursul anual cu ocazia Zilei Victoriei, la începutul paradei militare ce are loc în Piaţa Roşie, pentru a marca victoria Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste în Al Doilea Război Mondial.

„În zilele acestea luptăm pentru oamenii noştri în Donbass pentru apărarea ţării noastre mamă, Rusia. (...) Nu e familie care să nu fi fost atinsă în Rusia de marele război patriotic şi această amintire va trăi pentru totdeauna. (..) E datoria noastră să apărăm memoria celor care au înfruntat nazismul”, a spus el.

Putin a acuzat NATO de faptul că a creat „ameninţări absolut inacceptabile” la graniţele Rusiei, susţinând că Federaţia Rusă a făcut demersuri diplomatice pentru a evita acest lucru. 

„Astăzi, în zilele acestea, luptaţi pentru oamenii noştri din Donbas, pentru securitatea ţării noastre mamă, Rusia. 9 mai 1945 este ziua scrisă pentru totdeauna în istoria lumii drept victoria poporului nostru sovietic, unitatea şi puterea sa spirituală au fost exemplare pe câmpul de luptă. (...) Suntem mândri de spiritul de neînfrânt al celor victorioşi, că suntem urmaşii lor şi este datoria noastră să menţinem vie memoria celor care înfruntat nazismul, care ne-au transmis să fim atenţi şi să fin siguri că războaiele mondiale nu se repetă.  În ciuda tuturor diferenţelor în relaţiile internaţionale, Rusia totdeauna a pledat pentru securitatea indivizibilă, creând un sistem de securitate care este necesar comunităţii internaţionale.

 În decembrie anul trecut am propus un tratat care să garanteze securitatea. Rusia a făcut apel la Vest pentru un dialog onest şi un compromis rezonabil, în interesul tuturor, dar a fost în van. Ţările NATO nu au vrut să ne audă şi asta arată că, de fapt, ele aveau planuri foarte diferite şi putem vedea asta. Se pregăteau, în mod deschis pentru o altă operaţie punitivă în Donbas, să invadeze teritoriile noastre istorice, inclusiv Crimeea. În Kiev se vorbea despre posibila achiziţie a armelor nucleare. Blocul NATO a început în mod activ să se desfăşoare în apropiere de noi, creând ameninţări absolut inacceptabile chiar lângă graniţa noastră”, a afirmat Vladimr Putin.

„Pericolul creşte în fiecare zi. Rusia a respins aceste agresiuni prin acţiuni preventive şi aceasta a fost singura decizie corectă”, a subliniat liderul rus.

Putin a vorbit despre „falsificarea cinică” de către ţările din vest a faptelor celui de-al Doilea Război Mondial. 

El a făcut referire la luptele importate din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, evocând Odesa, spre exemplu şi cerând un moment de reculegere în memoria celor morţi în aceste bătălii.

„Tovarăşi, moartea fiecărui soldat şi ofiţer e o tragedie pentru noi toţi i o pierdere pentru familie. Vom face totul pentru a înconjura familiile lor cu sprijin. Aici şi acum, în Piaţa Roşie, umăr la umăr, soldaţii din multe regiuni ale ţării noastre, incluzându-i pe cei care vin din Donbas, (...) stau alături şi se apără unul pe altul împotriva bombelor şi asta este puterea de neînvins s ţării noastre. Fundaţia indivizibilităţii Rusiei este loialitatea faţă de ţara mamă. Glorie măreţei noastre armate! Pentru Rusia! Pentru Victorie!”, a încheiat Puton.

Preşedintele Federaţiei Ruse. Vladimir Putin, le-a vorbit ruşilor, în discursul ţinut cu ocazia zilei de 9 mai în Piaţa Roşie din Moscova, despre „apărarea patriei-mame” şi a criticat NATO şi ţările din vest. „Astăzi, soldaţii din Donbas împreună cu soldaţi ruşi luptă pe front (...) Mă adresez soldaţilor din Donbas: Luptaţi pentru ţara mamă (...) pentru memoria celor care au murit în al doilea Război Mondial, al martirilor din Odesa, care au fost arşi de vii.

 ”Kievul a afirmat că ar putea obţine arme nucleare, iar NATO a început să exploreze teritoriile din apropierea noastră, iar acest lucru a devenit o ameninţare evidentă pentru ţara noastră şi la graniţele noastre. Toate semnele indicau că este nevoie să luptăm”, a mai spus liderul rus.

Preşedintele rus a spus că ”datoria Rusiei este să facă tot posibilul astfel încât oroarea unui război global să nu se repete”. Putin a făcut referire la Al Doilea Război Mondial, precizând că ”nimeni nu va uita lecţiile celui de-al Doilea Război Mondial, astfel încât să nu fie loc în lume pentru călăi şi nazişti. El a invocat că în războiul din Ucraina au fost folosiţi mercenari de către inamic.

”Duşmanii Rusiei au încercat să folosească mercenari, să încerce să ne divizeze, dar au eşuat”, a spus Putin.

Vremea nu a ţinut cu Putin. Aviaţia nu a putut defila din cauza condiţiilor meteo

Componenta aviatică a paradei militare din 9 mai din Piaţa Roşie de la Moscova nu va avea loc din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, a anunţat luni dimineaţa purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, informează TASS.

"Componenta aviatică nu va avea loc din cauza vremii", a spus Peskov.

Oaspeţii invitaţi la tribună au primit "cadouri simbolice", printre care un mic tanc T-90MC realizat la scară 1:35 de producătorul rus de tehnică militară "Zvezda", câte un pled în culori de camuflaj şi şepci roşii.

Autoproclamata Republică Populară Doneţk anunţă că va începe să folosească portul Mariupol din această lună

Primele produse ale Autoproclamatei Republici Populare Doneţk vor fi transportate din portul Mariupol în luna mai, iar portul va fi folosit, de asemenea, şi pentru aducerea de materiale de construcţii necesare refacerii oraşului, a anunţat duminică liderul regiunii separatiste, Denis Puşilin, potrivit agenţiei TASS.

Denis Puşilin a vizitat duminică Mariupolul, împreună cu viceprim-ministrul Rusiei, Marat Husnullin.

„În Mariupol, împreună cu împreună cu viceprim-ministrul Federaţiei Ruse, Marat Husnullin, am vizitat Azovmash (o uzină constructoare de maşini) şi Portul Comercial Mariupol. Se lucrează la capacitate maximă - au fost angajaţi peste 400 de muncitori. Conform planificării, în luna mai, primele produse ale ale republicii vor fi îmbarcate în port, pentru că sunt multe de făcut”, a scris Puşilin pe canalul său de Telegram.

„Având în vedere cât de multe materiale de construcţii vor fi necesare pentru reconstruirea Donbasului, Marat Husnullin a propus folosirea portului ca un hub de transport pe mare - un loc de încărcare şi descărcare pentru tot ce e necesar”, a mai afirmat liderul din Doneţk.

Oraşul-port Mariupol din sud-estul Ucrainei este distrus în proporţie de 90% de bombardamentele ruseşti, însă nu este nici acum complet cucerit - un nucleu de puşcaşi marini şi militari ai Batalionului Azov continuând să reziste în subteraneşe complexului siderurgic Azovstal. Evacuarea civililor din combinat s-a încheiat, însă militarii refuză să se predea.

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite