Diplomaţia de la Moscova vrea să aiba acces la cei doi cetăţeni ruşi capturaţi în Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Serghei Lavrov, ministru de Externe al Rusiei. FOTO AFP
Serghei Lavrov, ministru de Externe al Rusiei. FOTO AFP

Ministerul rus de Externe a cerut marţi dreptul de a-i vizita pe cei doi cetăţeni capturaţi zilele trecute în estul Ucrainei, despre care Kievul spune că sunt soldaţi ruşi care se fac vinovaţi de comiterea de „acte teroriste” pe teritoriul său, potrivit Reuters.

Oficialii de la Kiev au anunţat luni că cei doi ruşi au ucis militari ucraineni şi că vor fi judecaţi. Ruşii reţinuţi au fost prezentaţi ca dovadă în sprijinul acuzaţiilor Ucrainei privind participarea directă a Rusiei în conflictul din estul ţării. Totuşi, Moscova neagă o implicare militară.

Ambasada Rusiei la Kiev a cerut să-i întalneasca pe cei doi şi să le ofere „asistenta necesară în conformitate cu normele dreptului internaţional", a transmis, marţi, Ministerul rus de Externe într-un comunicat. 

Cei doi soldaţi ruşi capturaţi în apropiere de Lugansk, Alexander Alexandrov şi Evgheni Ierofeiev, „nu erau soldaţi activi în forţele armate ruse la momentul capturării lor, la 17 mai”, a declarat Igor Konaşenkov, purtător de cuvânt al Ministerului Apărării de la Moscova. 

Guvernul de la Kiev i-a identificat pe cei doi soldaţi ruşi ca membri ai GRU, serviciul de informaţii externe al armatei ruse, şi a dat publicităţii un clip video în care Alexandrov recunoaşte că este sergent în forţele armate ruse şi că face parte din ceea ce numeşte „o misiune de spionaj a forţelor speciale ruse”. 

Putin, dar şi alţi oficiali de la Moscova, au negat şi în trecut prezenţa unor soldaţi ruşi în Peninsula Crimeea înainte de anexarea acesteia, recunoscând apoi că „omuleţii verzi” au fost, aşa cum au susţinut Kievul şi SUA, soldaţi ruşi.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite