Ministrul de Interne polonez, despre spionii ruși capturați: „Pregăteau și acțiuni de sabotaj”

0
Publicat:

Polonia a acuzat șase cetățeni străini că au pregătit acte de sabotaj și spionaj pentru Rusia. Ministrul de Interne polonez, Mariusz Kaminski, a făcut declarații cu privire la intențiile suspecților și implicarea lor în războiul cu Ucraina.

Șase spioni ruși, anchetați în Polonia FOTO Arhivă
Șase spioni ruși, anchetați în Polonia FOTO Arhivă

Mariusz Kaminski a spus că gruparea pregătise „acțiuni de sabotaj” în Polonia. Mai exact, cei șase, pe care i-a numit „străini de peste granița de est” ar fi căutat să perturbe aprovizionarea cu armament și alte ajutoare, destinate Ucrainei, potrivit BBC News.

În prezent, procurorii anchetează alte trei persoane, reținute în cadrul aceleiași operațiuni.

Cum ar fi încercat suspecții să împiedice aprovizionarea Ucrainei

Dovezile indică faptul că acest grup a monitorizat liniile de cale ferată. Sarcinile lor au inclus recunoașterea, monitorizarea și documentarea transporturilor de arme către Ucraina”, a declarat ministrul Mariusz Kaminski, în cadrul unei conferințe de presă, joi dimineață.

Suspecții pregăteau și acțiuni de sabotaj menite să paralizeze aprovizionarea cu echipamente, arme și ajutoare Ucrainei”, a continuat el.

Șase dintre suspecți au reținuți în cadrul unei operațiuni desfășurate de Agenția de Securitate Internă a Poloniei (ABW). Acuzațiile ce li se aduc sunt de spionaj pentru Rusia și participare la un grup infracțional organizat.

Ofițerii ABW au găsit camere de luat vederi, echipamente electronice și transmițătoare GPS care urmau să fie montate în mijloacele de transport al ajutoarelor pentru Ucraina.

Ministrul de Interne a mai adăugat că grupul a fost însărcinat să desfășoare activități de propagandă pentru a perturba relațiile polono-ucrainene și pentru a provoca atitudini ostile față de Polonia în rândul NATO. De asemenea, agenții ABW dețin dovezi care arată că grupul a fost plătit de serviciile secrete rusești.

Miercuri, postul de radio polonez RMF FM a raportat că au fost găsite niște camere montate în apropierea micului aeroport regional Rzeszow-Jasionka, care a fost transformat într-un hub logistic internațional pentru furnizarea de provizii militare și umanitare către Ucraina.

Avioane militare și de marfă din SUA și din întreaga Europă zboară, în mod regulat, pe și de pe acest aeroport, pentru a livra provizii camioanelor care străbat 100 de kilometri, până la granița cu Ucraina.

Situl este considerat atât de sensibil, încât Washingtonul a desfășurat sisteme de apărare aeriană US Patriot pentru a proteja aerodromul. Luna trecută, președintele american, Joe Biden, a aterizat pe acest aeroport, în drum spre Kiev.

Cazurile de spionaj, tot mai frecvente de la începutul războiului

Polonia este unul dintre cei mai puternici aliați ai Ucrainei, iar forțele sale de securitate au arestat mai multe persoane, suspectate de spionaj pentru Rusia, de la invazia din februarie.

Luna trecută, procurorii au acuzat un cetățean rus, care este rezident în Polonia, de spionaj pentru Rusia între 2015 și 2022. Bărbatul, care conducea o afacere în Polonia, ar fi fost implicat în grupuri de reconstrucție istorică, unde a luat contact cu personalul militar polonez. El a fost arestat în aprilie anul trecut, în urma unei anchete care a constatat că ar fi colectat informații despre structura organizatorică a unităților militare poloneze din nord-estul țării.

Totodată, un cetățean spaniol de origine rusă, care a fost identificat ca agent al agenției de informații militare a Rusiei (GRU), a fost arestat la Przemysl, sud-estul Poloniei, de către ABW anul trecut, fiind suspectat de spionaj pentru Moscova.

În martie anul trecut, un angajat polonez al Evidenței Populației din Varșovia, identificat ca Tomasz L., a fost arestat sub suspiciunea că a transferat date operaționale valoroase către serviciile de informații ruse.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite