De ce a refuzat Rusia o ofertă de a recupera mii dintre soldații săi morți

0
Publicat:

Rusia a refuzat o ofertă de a recupera mii dintre soldații săi morți în timpul negocierilor de la începutul războiului, potrivit ministrului ucrainean al apărării, relatează Business Insider. 

FOTO: EPA-EFE
FOTO: EPA-EFE

Într-un documentar lansat recent, Oleksii Reznikov a declarat că reprezentanții Rusiei au respins oferta deoarece nu au vrut să recunoască rata mare a mortalității.

Reznikov a vorbit despre negocierile din Belovezhskaya, Belarus, de la începutul lunii martie 2022, când s-a întâlnit cu o delegație care includea un ministru adjunct rus al apărării, pe care nu l-a numit.

Reflectând asupra a ceea ce a numit „cinismul rușilor”, Reznikov a spus că Ucraina a numărat aproximativ 3.000 de ruși uciși. 

El a spus că a întrebat delegația rusă: „Ce vom face cu trupurile morților voștri? Poate că vi le vom da vouă pentru ca mamele lor să le poată îngropa în urma unor ceremonii corespunzătoare”. 

El s-a oferit să organizeze acest lucru cu ajutorul Crucii Roșii, dar ministrul adjunct al apărării a spus că Rusia a pierdut doar între 10 și 30 de oameni, a precizat Reznikov.

Reznikov a spus că atunci a replicat: „Poate că nu confirmați, dar 3.000 dintre cadavrele voastre putrezesc pe pământul nostru. Atunci voi turna semințe pe ele, ca să încolțească precum floarea-soarelui”

Ideea de a fertiliza floarea-soarelui - floarea națională a Ucrainei - cu trupurile soldaților ruși este un simbol comun al rezistenței în Ucraina.

Un clip editat al documentarului a fost tradus și postat pe Twitter de către militantul ucraineano-american Igor Sushko.

Sushko a numit reacția rusă un „răspuns sovietic clasic”.

Două săptămâni mai târziu, Reznikov a declarat că l-a întrebat pe președintele Crucii Roșii, Peter Maurer - care se întorsese recent de la Moscova - dacă crede că se raportează cifre exacte privind numărul de morți. 

Potrivit lui Reznikov, Maurer a spus: „Ministrul adjunct știe cu siguranță. Era scris pe fața lui”. Dar Maurer a spus că oficialii erau prea speriați pentru a spune cuiva mai sus de ministrul apărării, conform detalierii lui Reznikov.

Insider nu a putut confirma în mod independent numărul de morți ruși. 

În jurul datei conversației raportate cu Maurer, tabloidul Komsomolskaia Pravda a publicat cifre rusești care spuneau că numărul deceselor a urcat la 9.861, citând Ministerul rus al Apărării. Acest lucru se întâmpla într-un moment în care Kremlinul recunoștea public doar 498 de morți.

Această cifră a fost rapid ștearsă, ziarul susținând că site-ul a fost piratat.

Până în mai 2023, SUA estimează că peste 100.000 de ruși au fost uciși de când au lansat invazia la scară largă.

Ministerul rus al Apărării nu a răspuns la solicitarea Insider pentru comentarii.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite