Cum a reuşit Coca-Cola să înfurie Rusia şi Ucraina de sărbători

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Harta care i-a înfuriat pe ruşi
Harta care i-a înfuriat pe ruşi

Reprezentanţa companiei Coca-Cola din Ucraina şi-a cerut scuze pentru că a publicat în reţeaua socială „VKontakte” o hartă pe care peninsula Crimeea este parte a Federaţiei Ruse. Pe 30 decembrie, pe pagina companiei din reţeaua „VKontakte” a fost publicată o hartă a Rusiei fără Crimeea, regiunea Kaliningrad şi insulele Kurile, ceea ce a provocat nemulţumirea ruşilor.

Într-un comunicat oficial citat de presa de la Kiev se spune că harta a fost eliminată din reţelele sociale. Anterior, mai mulţi internauţi au propus un boicot al produselor Coca-Cola. Pe 30 decembrie, pe pagina companiei din reţeaua „VKontakte” a fost publicată o hartă a Rusiei fără Crimeea, regiunea Kaliningrad şi insulele Kurile.

 După ce utilizatorii ruşi şi-au exprimat în masă nemulţumirea, Coca Cola, în noaptea de 5 ianuarie, a publicat o altă hartă pe care Crimeea făcea parte din teritoriul Rusiei şi şi-a cerut scuze de la consumatorii ruşi.

Compania americana Coca-Cola a corectat „erorile” de pe harta Rusiei, postată în cadrul unei campanii pe reţeaua socială VKontakte, de pe care lipseau în mod corect Crimeea (anexată de Rusia), dar şi Insulele Kurile şi regiunea Kaliningrad, alte teritorii disputate, dar recunoscute internaţional ca fiind parte din Rusia.

După ce a postat harta „stilizată”, un val de proteste s-a creat în online-ul rusesc din partea consumatorilor care au observat lipsa celor trei regiuni „străvechi ruseşti”.

Ulterior, conducerea companiei a decis să refacă şi republice harta, cu toate cele trei regiuni, dar şi de această dată a greşit, deoarece apartenenţa rusească a Crimeei nu a fost recunoscută internaţional, nemulţumind astfel comunitatea ucrainenilor.

Coca-Cola a scris un mesaj de scuze pe reţeaua socială: „Dragi membri ai comunităţii! Ne cerem scuze pentru situaţia creată. Am corectat greşeala. Sperăm să găsim înţelegere!”.

Până la urmă, compania a decis să elimine harta, toate posturile şi comentariile din comunitatea „Vkontakte”, dar toate acestea încă mai pot fi văzute în cache-ul Google.

Ambasada Ucrainei la Washington a cerut explicaţii companiilor „Coca-Cola” şi „PepsiCo” în legătură cu publicarea unor harţi ale Rusiei, care includ Crimeea. Diplomaţii susţin că nu au primit încă vreun răspuns şi că vor insista pe lângă oficialii companiilor, a comentat situaţia Jaroslav Brisyuk, consilerul Ambasadei Ucrainei în SUA, potrivit Ukrinform.

„De îndată ce am aflat că birourile din Rusia ale companiilor Coca-Cola şi PepsiCo au postat pe reţelele sociale imagini cu harta Rusiei pe care figura şi Crimeea, imediat am luat legătura cu aceste companii – cu biroul de la Washington şi cu sediile principale. Am subliniat faptul că astfel de acţiuni sunt inacceptabile, deoarece acestea pot fi interpretate ca sprijin indirect al agresiunii Rusiei şi a ocuparii ilegale a Crimeei, fapte condamnate de întreaga comunitate internaţională, inclusiv de Statele Unite ale Americii”- a declarat Brisyuk.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite